0

М ачът с Рома в четвъртък може и да е без значение за крайното класиране в групата, но ще има принос за престижа на ЦСКА, така и за зимната селекция на отбора. Успех срещу римляните ще вкара в клубната каса постъпления в размер на 500 000 евро, докато ремито е оценено на 166 000 евро. 
В „Мач Телеграф“ научи, че победа над „вълците“ ще изиграе важна роля за селекцията на „армейците“ през зимата. Собствениците на тима са обещали да инвестират премията за успеха в две нови попълнения. В момента на няколко поста в ЦСКА зеят огромни черни дупки, които изсмукват усилията на тима да се представи успешно както в групите, така и в битката с Лудогорец за титлата. Един от постовете е на ляво крило, където Яник Вилдсхют окончателно се провали и след 1600 минути сдаде поста на дошлия от четвърта френска дивизия Йоан Баи. Последният обаче със сигурност просто кърпи дупката там и не е никаква дългосрочна перспектива. ЦСКА се нуждае също така от още един централен защитник, както и втора сериозна опция на върха на атаката заедно с Жорди Кайседо. Слабите игри на Турицов доведоха до замяната му с Тибо Вион в последните мачове, но французинът също не се представя убедително. Почти сигурно пък отборът ще бъде попълнен през зимата с качествен дефанзивен халф в лицето на игралия за Порто и Брюж Микел Агу, който в момента носи екипа на Витория Гимараеш, но договорът му изтича.

Треньорският щаб на ЦСКА е обсъдил със собствениците какъв да бъде профилът на новите попълнения. Те трябвало да бъдат или национали, или да са играли в тимове с шампионски амбиции. Именно играчи с подобен профил знаели как да се борят за трофей и да имат високи цели, докато играчи с нисък праг на целите няма как да бъдат от полза на ЦСКА. Голяма част от настоящите „червени“ играчи пък се задоволявали с второто място и били приели за невъзможно да се преборят с Лудогорец за титлата. 

И трите чужди попълнения на „армейците“ в края на летния трансферен прозорец отговарят на този профил. Защитникът Томас Лам е национал на Естония и дори наскоро бе обявен за играч на мача при победата над Беларус в световна квалификация. Естонецът Карол Метс също е национал на страната си и на 28 години има впечатляващите 75 мача на сметката си. Дефанзивният халф Карло Мухар, който вкара и единствения гол на Пирин в неделя, пък има титла като играч на Динамо Загреб през 2017/18.