0

Френската футболна звезда Килиан Мбапе иска 55 милиона евро от бившия си клуб Пари Сен Жермен, съобщи вестник Le Monde. В информацията се уточнява, че сумата е свързана с неизплатени месечни заплати за април, май и юни, последната трета от изплащането на бонус (36 милиона евро), както и „етичен бонус“. Адвокатите на футболиста информираха клуба за ситуацията още през юни, но оттогава не последва отговор.

Обкръжението на играча се позовава на член 259 от Хартата на професионалния футбол, за да защити правата му. Този член гласи, че клубовете са длъжни да изплащат заплатите на футболистите, с които са сключили договор, не по-късно от последния ден на всеки месец, при условията на общото право. За момента въпросът не е стигнал до юридическо ниво и двете страни продължават да си разменят изявления в търсене на решение. Въпреки това Килиан вече е отправил второто предупреждение.

Нападателят игра в ПСЖ седем години, но напусна преди около два месеца, за да се присъедини към Реал Мадрид без парижани да получат и цент от Кралския клуб, тъй като стана свободен агент след изтичане на договора му. Мбапе вече се е свързал с правната комисия на асоциацията на френската лига и с УЕФА по въпроса.

Le Monde пише, че ако действително се стигне до съдебен процес и парижани загубят, може да се стигне до изваждането им от европейските клубни турнири. Друга вероятна санкция е забраняване да се правят входящи трансфери за определен период от време и отнемане лиценза на клуба. Това са някои от най-крайните мерки, до които трудно можем да си представим, че ще се стигне.

От ПСЖ настояват, че исканията на Мбапе са неправомерни. Президентът Насер Ал-Хелайфи твърди, че още през август 2023 година Килиан се е съгласил да опрости 80 милиона на клуба под формата на бонуси и заплати. Уговорката, за която шефът настоява обаче не е претворена в договор и така няма никаква стойност пред съда. Точно затова от ПСЖ са бесни и протакат възможно най-много изплащането на дължимите пари.

От лагера на Мбапе се надяваха на запазване добрите отношения, но очевидно това няма как да се случи когато е намесена такава сума.