0

Л ионел Меси е новото лице на американската Мейджър Лийг Сокър.

Това лято аржентинецът премина от ПСЖ в Интер Маями. Едва стъпил на терена, и вкара, а с това сложи и край на серията от 11 мача без победа.

Треската „Меси“ вече излезе от границите на САЩ и обхвана цяла Америка. Най-щастлив от тази еуфория безспорно е съсобственикът на Интер Маями Дейвид Бекъм.

Началото

Когато през 2018 г. МЛС увеличи броя на отборите в лигата, Интер получи едно от вакантните места. Тогава никой не обърна голямо внимание на думите на Бекъм: „Трябва да привлечем голяма звезда. Нашата публика го изисква от нас и ние ще направим точно това“. По онова време Меси беше човекът-отбор за Барселона. Той бе щастлив там и по нищо не личеше, че положението скоро ще се промени.

Но през 2020 г. нещата се обърнаха. „Вложих три години, от които последната една и половина беше много интензивна“, казва в интервю за „Ел Паис“ другият съсобственик на Интер Хорхе Мас. „Всичко приключи едва през май тази година. Бекъм водеше разговорите с Лео на футболни теми. Обиколихме целия свят, за да го преследваме. Срещахме се в Барселона, Росарио, Доха... Пътувах до Катар за световното единствено за да гледам Аржентина“. Последното и решително печелившо усилие е на Бекъм.

Клауза

Английската икона дава началото на истинско нашествие на качествени европейски играчи в американската лига с преминаването си от Реал в ЛА Галакси през 2007 г. В договора на халфа имало и опция да купи лиценз за американски футболен клуб срещу фиксирана сума от 25 млн. долара. Дейвид активира тази клауза през 2014 г. и създава Интер Маями. Точно това начало превърна МЛС в световен бранд, който може да си позволи звезда като Меси.

Собствениците на Интер Маями Хорхе Мас, Хосе Мас и Дейвид Бекъм вече могат да си отдъхнат - Меси играе при тях.

 Собствениците на Интер Маями Хорхе Мас, Хосе Мас и Дейвид Бекъм вече могат да си отдъхнат - Меси играе при тях.
ЕПА/БГНЕС

Представянето на Лео се превърна в неописуемо зрелище. Повече от 21 хиляди души чакаха своя идол на стадион DRV PNK. Аржентинецът получи фланелка с номер 10, а събитието бе сериозно забавено от гръмотевична буря и проливен дъжд, който се изля над Маями, но не отказа привържениците. Лео отиде в центъра на терена в компанията на брат си Хосе и Бекъм. Всички видяха щастливата му усмивка. „Това е сбъдната мечта. Лео, благодаря, че избра нашия клуб, за да продължиш кариерата си“, каза Дейвид

В интервю за The Athletic Бекъм сподели: „Никога не съм мислил, че като собственик ще усетя онази еуфория, която чувствах като играч. Когато телефонът звънна и ми казаха, че Лео е избрал нашия клуб, се почувствах все едно отново стъпвам на „Уембли“ или „Олд Трафорд“. Случи се, преборихме всички конкуренти и подписахме с най-великия играч на всички времена“.

Цел

В същото интервю Бекъм признава, че Меси е бил негова цел от самото начало на проекта. „Всичко започна в един разговор с Хорхе на чаша вино. Казах му - един ден трябва да вземем Меси. Още на следващия ден се обадих на нашата рекламна агенция и поръчах да ми направят фланелка с номер 10 и името на Меси. Това беше преди 10 години“, спомня си Бекъм.

Още преди Интер Маями да е изиграл дебютния си мач в професионалния футбол, името на Лео било първо в трансферния списък. През септември 2019 г. Бекъм и Мас за първи път летят до Барселона, за да опипат почвата. „Пътувахме с полет през Лондон и се промъкнахме в един хотел за среща с бащата на Лео - Хорхе Меси. Казах му направо: „Искам един ден да вземем Лео. Знам, че сега това е невъзможно, но един ден искаме да дойде в Маями“, спомня си Дейвид.

Идеята за привличането на Меси се зародила още преди 10 години, когато той блестеше с екипа на Барселона.

 Идеята за привличането на Меси се зародила още преди 10 години, когато той блестеше с екипа на Барселона.
Getty Images

Дебют

И денят на дебюта идва години по-късно в мача срещу Круз Асул. Отстрани изглеждаше, че всичко е нагласено, за да взриви публиката. „Не искахме да рискуваме. Той идваше от дълга ваканция и не беше водил подготовка“, казва Бекъм. Но треньорът Тата Мартино, който е работил с Лео в аржентинския национален отбор и в Барселона, имал други планове за мача. Лео влиза като смяна в 54-тата минута и се хвърля в екшъна. Тълпата подивява, но Круз Асул успяват да го удържат чак до последната минута. Тогава 36-годишният футболист печели пряк свободен удар на ъгъла на пеналта. Следва ювелирно попадение в горния ляв ъгъл.

Малко встрани от светлината на прожекторите остана една любопитна случка. Съпругата на Дейвид - Виктория, беше и на двата мача в компанията на половинката на Лео. Пош Спайс направи всичко необходимо, за да може Антонела да се почувства сигурна и щастлива в чуждата за нея страна.

Бъдещето

Много специалисти не спестиха критиките си към Меси с аргумента, че той е избрал пътя на най-малкото съпротивление и е преминал в първенство, където ще доминира с малко усилия. Всъщност това не е точно така, защото до идването на Меси отборът на Тата Мартино е на 22-ро място и само чудо може да му осигури място в плейофите, но верните фенове вярват в това чудо.

„Знам, че кариерата на Лео е преминала своя връх, но той още носи магията в себе си. За мен няма никакво значение дали ще загубим първите два, три или четири мача. Радвам се, че Лео приема Интер като дългосрочен проект. Той можеше да се пазари с Барселона или да премине в някой от другите големи клубове, които го искаха в редиците си, но той избра нас, защото видя перспективата. Лео не избра да дойде тук, защото Маями е удобно място, където може да доиграе мачовете, които остават в кариерата му. Той е спечелил всички възможни трофеи във футбола и световната купа бе черешката на тортата. Избра ни като възможност да продължи напред“, казва още Бекъм.

Goal.com