0

Носителят на Златната топка за 2023-а година Лионел Меси разчувства много хора с част от речта си при награждаването му. 

Аржентинецът не пропусна да спомене легендарния Диего Марадона, който в деня на церемонията (30 октомври) щеше да навърши 63 години. 

"Днес исках да спомена Диего. Няма по-добро място да му честитим рождения ден тук, сред много хора, обичащи футбола, както той искаше. Където и да си, Диего... честит рожден ден. Това е и за теб", каза Меси от сцената в Париж. 

“Благодаря на всички, които са гласували. Благодаря и на моите съотборници в националния отбор за това, което направихме с Аржентина. С Лаутаро, с Хулиан Алварес… те са малка част от всички, които помогнаха за този успех. Благодаря и на треньорския щаб. Искам да спомена и Лионел Скалони (селекционерът на Аржентина - б.р.) за това, което той направи за нас”, заяви Меси.

“Искам да говоря и за Килиан Мбапе, и Ерлинг Холанд. Това са невероятни играчи. Особено на индивидуално ниво те направиха невероятни неща и постигнаха всичко. Убеден съм, че през идните години един от тях ще спечели “Златната топка”. Нямам никакви съмнения, че дълги години те ще властват на терените. Ще бъде един вълнуващ дуел. Даже този трофей можеше да е в твоите ръце, Холанд”, обърна се Лео към норвежеца.

„Искам и специално да отлича хората, които са били с мен и ми помогнаха да сбъдна моята мечта да стана световен шампион с Аржентина. Получих много любов от тези хора. Окуражаваха ме и хора от различни националности. Благодаря и на семейството ми, които ме съпровождат и са ми помагали през цялата кариера.

Всички “Златни топки” са специални за мен. Винаги съм казвал, че колективните награди са по-важни от индивидуалните. Примерно Манчестър Сити имаше страхотен сезон и в момента това е най-добрият отбор в света. Те също заслужиха своите награди.

Много пъти съм си мислел, че не съм си вярвал, че мога да постигна всичко това. Благодаря и на съдбата, че съм имал тази възможност. Това е много трудно.

Барселона е бил най-силният тим в онази ера, но не ни е било лесно. Имали сме тежки загуби и лоши моменти. Ще го повторя: винаги се борете, за да постигнете желаните от вас резултати и в края ще успеете. При мен това бяха Копа Америка, световното първенство. Никога не позволявайте нивото ви да пада.

Ще празнувам със съотборници от националния тим. Странно ми е, че сега нямам мачове и ще мога да отида на ваканция. Ще се наслаждавам на този миг със семейството си.

Избрах да напусна Европа и да отида в Интер Маями, където съм много щастлив”, заяви Меси.