0

М ароко взе решение да се присъедини към заявката на Испания и Португалия за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030-а година. Решението беше представено от Министъра на спорта на страната Шакиб Бен Муса по време на заседание на Борда на Конфедерацията по футбол на Африка (КАФ). Новината е на агенция Ройтерс.

Искам да обявя, че Кралство Мароко реши заедно с Испания и Португалия да представи съвместна заявка за провеждане на Световните футболни финали през 2020-а година, заяви Бен Муса.

На 5-и октомври миналата година федерацията по футбол на Испания и колегите им от Португалия предложиха да включат и Украйна в тяхната съвместна кандидатура. 

Но макар и да става дума за събитие за след 7 години, от украинската страна няма как да гарантират участие. 
Испания и Португалия представиха съвместната си кандидатура през юни 2022-а година.

Няколко часа по-късно решението на мароканските власти беше подкрепено и от изявление на държавния глава на страната - Крал Мохамед VI.

"Съвместната ни кандидатура е нещо безпрецедентно в историята на футбола, на приятелството между народите. Ние събираме заедно Европа и Африка, северното и южното Средиземноморие, а също така световете и културите на Европа, Африка, на арабите и Средиземноморските страни. Смятам, че ще бъде една невероятна комбинация от гениалност, креативност, опит и мисъл", се казва в становището на Краля на Мароко.

В момента футболът е със статут на религия в Мароко, след като националният отбор достигна до полуфинал на Мондиал 2022, а също така и беше домакин на Световното клубно първенство.

Другите потвърдени конкурентни кандидатури за домакинство на Мондиал 2030 са южноамериканските нации Аржентина, Парагвай, Чили и Уругвай. 

Уругвайците искат това първенство в чест на 100 години от първия Мондиал, на който са били домакини.