0

Ж енският футбол набира все по-голяма популярност сред феновете и за това свидетелстват непрекъснатите рекорди по посещаемост на дамските мачове. 

Домакините на предстоящото Евро 2022 за жени в Англия вече се похвалиха, че до момента са продаде около 410 000 билета за всички 31 мача.

За сравнение шампионатът на Стария континент през 2017 г. в Холандия бе посетен от общо 240 000 фенове. 

Тази година обаче наистина бележи преломен момент в развитието на женския футбол, като рекордът за посещаемост на дамски мач бе подобряван на няколко пъти. През март на „Ноу Камп“ 91 553 зрители гледаха четвъртфиналния реванш между Барселона и Реал Мадрид. Месец по-късно рекордът беше счупен отново, когато 91 648 гледаха победата на Барселона над германския Волфсбург с 5:1 в първия мач от полуфиналите на турнира.

В Англия също паднаха рекорди. Финалът за ФА Къп между дамите на Челси и Манчестър Сити събра 49 094 души на „Уембли“ – рекорд за домакински мач в Обединеното кралство. Повече от 22 000 пък отидоха на „Сейнт Джеймс Парк“, за да гледат мач от четвърто ниво с участието на жените на Нюкасъл Юнайтед.

Този интерес обаче поставя под въпрос решението на УЕФА малки стадиони да приемат мачовете от Евро 2022.

Финалът на "Уембли" вече е разпродаден, осигурявайки рекордна посещаемост за шоуто, докато седем други мача вече са изпълнили капацитета на стадионите, където ще се проведат, в това число два четвъртфинала и два мача на Англия от груповата фаза. Откриващият турнира мач на „Олд Трафорд“ пък има само няколко свободни места, които се пазят за „извънредни нужди“.

Останалите три разпродадени мача на този етап се приемат от „Академи Стейдиъм“ - дом на женския тим на Манчестър Сити. Стадионът има добър външен вид, но капацитетът му е от едва 4700 за турнира, поради забраната на УЕФА за правостоящи. Това е под средната посещаемост за груповата фаза от Евро 2017 без да се броят мачове на домакините.

Именно този терен разгневи футболистките на доста отбори, като най-гласовита сред тях бе халфът на Лион и Исландия Сара Бьорк Гунарсдотир.

Скандинавската нация смята, че е изтеглила „късата клечка“ с два двубоя от групите на най-малкия терен от турнира. Страната имаше средно 2000-3000 фенове на всеки мач от Евро 2017, а сега за Манчестър са им отпуснати едва около 700 пропуска, които бяха разпродадени за минути, оставяйки дори членовете на семействата на отбора да се борят за места на трибуните