0

Десети пореден понеделник „ Мач Телеграф“ ви представя своята нова поредица - „(Не)познатите футболни легенди“. След като ви запознахме с Лайпциг, но не лъскавия РБ Лайпциг, Гранде Торино, Рубе, ХФФ Ден Хааг, Гоу Ахед Ийгълс, Про Верчели, Рух Хожув, култовия Уимбълдън, Депортиво Ла Коруня, днес е ред на Нотингам Форест - феноменалният случай на отбор, който има повече триумфи в КЕШ, отколкото в Англия.

През пролетта на 2022 година се сложи край на едно 22-годишно чакане. Славният някога Нотингам Форест завърна в Премиършип и за пръв път през новия век играе при майсторите. Там, където му приляга и където го познават феновете на футбола от XX  век.

Тимът нарича себе си най-старият в английската футболна лига, тъй като е основан през 1865 година. Това му звание обаче бе оспорвано от Стоук Сити, на чиято емблема е изписана 1863 година. Футболният историк от Острова Марк Меткалф обаче разясни, че „грънчарите“ са основани през 1866 и така дори Английската футболна лига провъзгласи Форест за най-стария участник в професионалния футбол на страната.

Основателите на клуба избират за клубен цвят червения, вдъхновен от Джузепе Гарибалди и червените униформи на съратниците му. 

Първия си мач Форест изиграва на 22 март 1866 година срещу градския си съперник Нотс Каунти. През 1888 на клуба е отказано участие в новоосноваващата се Футболна лига (първа дивизия) и е изпратен да играе във Футболния алианс (втора дивизия). През 1892 година клубът печели промоция за Футболната лига. 

В края на десетилетието, , през сезон 1897/98 Форест печели и първия си трофей – титлата в ФА Къп – побеждавайки с 3:1 на финала Кристъл Палас.
Историята от 1888 година се повтаря и през 1919. Решено е съставът на Първа дивизия да бъде увеличен с още 2 състава. Форест са един от клубовете, подали заявка за попълване на групата, но печелят само три гласа и молбата им е отхвърлена. В Първа дивизия са вкарани Арсенал е Челси.

До средата на ХХ век включително тимът криволичи между Първа и Втора дивизия, като през 1949 се свлича и до трета. Раздвижване се вижда в края на 60-те години, когато Форест стига до сребърните медали в първенството. 

Ключовият момент за клуба обаче идва на 6. Януари 1975 година. Форест е поет от треньора вкарал в Първа дивизия Дарби Каунти и направил ги шампиони Брайън Клъф. Той напуска „овните“ след края на сезон 1972/73 в посока Брайтън. От Брайтън преминава в Лийдс. Там обаче не му провървява, успява да се скара с всички и е освободен след само 44 дни на поста.

Клъф се задържа начело на Форест цели 18 години. За това време той успява да донесе първата и засега единствена титла на „Сити Граунд“ в едва третия си пълен сезон начело на тима, през сеозн 1977/78. Той превръща „червените“ в отбор от най-висока класа, за който свидетелстват двата  трофея от КЕШ през 1979 и 1980 година. В двата финала възпитаниците на Клъф печелят с по 1:0 съответно срещу Малмьо и срещу Хамбургер ШФ. Година по-късно пък са елиминирани от турнира от българския ЦСКА, разполагащ тогава с невероятна селекция.

Футболистите на Нотингам Форест с трофея от купата на европейските шампиони

 Футболистите на Нотингам Форест с трофея от купата на европейските шампиони

Любопитна и доста скандална ситуация лишава Нотингам Форест от още един европейски фиал – този за Купата на УЕФА през 1984 година. Англичаните посрещат Андерлехт в полуфинална среща. Първият мач, на Албиона, завършва с победа 2:0 за момчетата на Клъф. Те излизат спокойни на реванша, който обаче ще се запомни със скандалното съдийство на рефера Емилио Муро. Неговото ръководене на мача облагодетелства домакините, които печелят с 3:0 и се класират на финал. 13 години по-късно президентът на белгийския тим ще си признае, че е платил на Муро, за да свири в полза на тима му във въпросната среща. След тези признания Андерлехт е изваден от европейските клубни турнири за една година. Муро пък загива в автомобилна катастрофа през 1987 година.

Клъф се задържа начело на Форест до 1993 година, като до края на престоя си печели два пъти Купата на лигата – през 1989 и 1990 година. В края на десетилетието Форест изпада в Чемпиъншип.

В зората на ХХI сек Нотингам Форест става първият тим, европейски шампион, изпаднал до трета дивизия на страната си.

Надежда за по-добри дни се прокрадват, когато клубът става собственост на гръцкия магнат Евангелос Маринакис през 2017 година. Само 5 по-късно чакането приключва, в момента Форест отново играе в Премиършип и се бори със зъби и нокти от изпадане. Нека им пожелаем успех и един ден отново да са сред водещите тимове в Англия. 

АЛБЕРТ ДИМИТРОВ