0

Шести пореден понеделник „ Мач Телеграф“ ви представя своята нова поредица - „(Не)познатите футболни легенди“. След като ви запознахме с Лайпциг, но не лъскавия РБ Лайпциг, Гранде Торино, Рубе, ХФФ Ден Хааг, Гоу Ахед Ийгълс, сега е ред на италианския Про Верчели.

От всички италиански тимове, печелили Скудетото по повече от веднъж, само един не е от град център на административна област. Това е Про Верчели. „Белите“ от Пиамонте са сред тимовете, писали първите страници на италианския футбол в зората на ХХ век. От 1998 година клубният им стадион носи името на легендата Силвио Пиола, започнал кариерата си именно във Верчели.

Клубът е официално регистриран през 1892 година, първоначално развивайки единствено гимнастика. 10 години по-късно е открита футболна секция на клуба. Цветовете на тима, запазени и до днес, са бели фланелки с черни гащета. Впоследствие от цветовете  на Про Верчели се вдъхновява и Специя, започвайки да играе в същата разцветка. 

Тимът дебютира при майсторите през 1908 година и през същия сезон печели първото си Скудето. Година по-късно титлата е дублирана. 

Шампионският отбор на Про Верчели от 1921 г., а вляво е легендарният Силвио Пиола

 Шампионският отбор на Про Верчели от 1921 г., а вляво е легендарният Силвио Пиола

В онези турбулентни времена на скандали в италианския футбол е решено през 1910 година първенството да се проведе в една група, като всеки играе срещу всеки и се раздават точки. През същата кампания Про Верчели има сериозен съперник за титлата, който в крайна сметка я и печели – основаният преди 2 години Интер Милано. 
По време на един от двубоите между двата тима се разиграва любопитна случка. Про Вечели подават молба до Италианската футболна федерация за отлагане на мача срещу „нерадзурите“ с мотив, че много от играчите им имат ангажимент на военен турнир. Федерацията от своя страна не уважава молбата на „лъвовете“( както е едно от прозвищата на тима заради непримиримостта на играчите, когато загубят топката ) с мотив, че клубът просто печели време иска да вдигне контузените си играчи на крака. Тогава ядосаният президент на Про Верчели Луиджи Бозино в знак на протест излиза в мача срещу Интер с 11-годишни деца и губи с гръмкото 11:3.

„Лъвовете“ обаче успяват да се реваншират пред феновете си и печелят три поредни титли на страната. По пътя към четвъртата обаче фатални се оказват пораженията от Дженоа и новосформираните Казале. Завистливият президент на вторите заявява решителността си да прекъсне победния ход на Про Верчели. Събира боеспособен тим и именно през 1914 детронира пиамонтците от трона. 

След Първата световна война Про Верчели остава сред топотборрите на Апенините и печели още 2 титли – през 1921 и 1922 година. Постепенно обаче „лъвовете“ отстъпват на набиращите скорост Милан, Болоня, Ювентус и Торино. 

В края на 20-те години на ХХ век се създава и Серия А. Петото място през 1929 година дава право на Про Верчели да участва в новосформирания шампионат. В следващите години в състава на „белите“ изгрява звездата на Силвио Пиола. Приказката за Про Верчели приключва през 1934 с изпадането в Серия Б, а Пиола е продаден в Лацио. През военния период тимът за много кратък период от време се срива чак до Серия С.

След войната положението не е по-различно. Едва двата сезона в Серия Б  в края на 40-те са  олицетворение за злочестата съдба на клуба през идните десетилетия.
 Фиаското е пълно, когато през 50-те години Про Верчели стига дори по Серия Д, четвъртото ниво на италианския футбол. „Белите“ трябва да започват в Серия В още 1950 година, но заради неуредици в реорганизирането на Серия С изпадането им се отлага до 1954 година.

Изгнанието в четвърта дивизия трае цели 17 години и приключва при крайно интересен начин. В края на сезон 1970/71 Про Верчели и Биелезе играят плейоф за промоция. Двата мача на неутрален терен завършват съответно 2:2 и 4:4 и регламентът тогава предвижда хвърляне на монета. Съдбата е на страната на седемкратните шампиони, които се завръщат в Серия С.

Това обаче не трае дълго. Про Верчели не само че изпада до Серия Д, но поради нова реорганизация на долните нива на футболна в Италия, се завръща в трета дивизия. 
Краят на ХХ и началото на ХХI век носят на пиамонтци несигурност и финансови проблеми. През 2004 година община Пиамонте прибягва до любопитен прийом - купува от съображения за сигурност марката „Про Верчели“ и клубът неин ползвател трябва да плаща такса на държавата. 

През 2010 година Про Верчели обявява несъстоятелност.  Тук се намесва бизнесменът Масимо Секондо, който преименува клуба Про Белведере на Про Верчели и плаща на общината за марката на клуба. Година по-късно Про Верчели се завръща в Серия Б след 64 години пауза. 

Новите времена не донасят на клуба дори надежда, че славните му дни могат да се върнат. От 2011 г. до ден-днешен „лъвовете“ сноват между Серия Б и Серия С и сякаш майсторите (вече) са твърде далеч от Верчели. 

АЛБЕРТ ДИМИТРОВ