0

Четвърти пореден понеделник „ Мач Телеграф“ ви представя своята нова поредица - „(Не)познатите футболни легенди“. След като ви запознахме с Лайпциг, но не лъскавия РБ Лайпциг, Гранде Торино и Рубе, сега е ред на ХФФ Ден Хааг.

Доминацията на Аякс и ПСВ Айндховен в Ередивизи в последното десетилетие е смазваща.  За този период тя бе прекъсната само веднъж, когато воденият от Джовани ван Бронхорст Фейеноорд се окичи със сребърните медали.

Трите отбора, споменати до тук са и трите най-успешни в историята на „ниската земя“. А кой е четвъртият? Не, не е никой от обичайните заподозрени в Топ 5.

Това е ХФФ (Хаагше Футбал Ферайнигинг) Ден Хааг. „Лъвовете от Васенаар“, както е прякорът на тима, има 10 шампионски трофея на Нидерландия, които го правят и най-титулувания клуб след Аякс, ПСВ Айндховен и Фейеноорд. В към днешна дата обаче положението на клуба е крайно незавидно – кретащ в шеста дивизия, където заема 12 място. 

Всички тези отличия обаче са спечелени в зората на XX в. – последното идва преди повече от 100 години – през 1914-та. Любопитно е, че през същия сезон сред изпадащите от Първа дивизия Запад е Аякс.

Стадионът на ХФФ Ден Хааг и отборът в днешно време

 Стадионът на ХФФ Ден Хааг и отборът в днешно време

Клубът е основан през 1878  Хаагше Крикет Клуб като първоначално развива само крикет. Обичайно е за футболните клубове, основани през онзи период да са възникнали именно като секция към крикет клуб. Футболния отбор възниква през 1883 година, когато друг крикет клуб от Хага, Олимпия, се обединява с Хаагше. Цветовете на новообразувания „Хагски Крикет и Футболен клуб“ са жълто-черни. Крикетната и футболната секция на клуба и са сред основателите и на съответните спортни федерации в страната. 

През 1891 година започва и златният период в историята на ХФФ, когато е спечелена и първата титла на страната. Между 1900 и 1913 година, първенецът на Нидерландия се излъчва в плейофен двубой на разменно гостуване. Сред конкурентите, отстъпили пред хагчани тогава, са Витер, Куик Ниймеген, Гоу Ахед Виктория и ПВ Еншеде. 
През 1898 година ХФФ е изгонен от своя стадион и временно няма къде да играе. На помощ се притичва местен барон, който разрешава на футболистите и състезателите по крикет да тренират и играят в задния двор на имението му с условие, че не му пречат на гледката. В този заден двор баронът е притежавал един дълбок кладенец (на нидерландски: Diepput). На същото това място и до днес се намира и клубният стадион носещ името „Diepput“.

Междувоенният период вече не е така блестящ за „лъвовете от Васенаар“ и през 1932 година тез изпадат от нидерландския футболен елит. На няколко пъти през ХХ век клубът е напът да прекрати свободното си падане из дивизиите, но то не се увенчава с успех.  

През 1978 година по случай стогодишнината на клуба, кралица Юлияна присъжда на ХФФ званието „Роял“ или „кралски“.  

Клубът разполага с множество запазени документи, книги и архивни материали, достъпни за членовете на клуба на сайта си. 

През 2007 година в чест на десетте титли на ХФФ, към емблемата на клуба е добавена и една златна звезда.

Рядко в днешно време можем да видим клубове, които цели 10 пъти са били първенци, но днес са чак в шеста дивизия. Незаслужената съдба на едно страшилище от началото на миналия век.

АЛБЕРТ ДИМИТРОВ