0

Н ю Йорк Сити е новият исторически шампион в МЛС. Постижението е впечатляващо, тъй като клубът е основан през 2013 година, в състава не личат големи имена, а треньор е 46-годишният норвежец Рони Дейла. 
Пътят на този отбор към спечелването на титлата също е любопитен, но за това ще стане дума по-късно. На финала нюйоркчани триумфираха срещу Портланд Тимбърс след изпълнение на дузпи. Големият успех накара Рони Дейла да прибегне до нещо ексцентрично, което не прави за първи път. Ексцентричният норвежец се съблече по бельо и започна да прави лицеви опори на терена на „Провидънс Парк“ в Портланд, Орегон. 
Неговата треньорска кариера започва през 2005 година, когато той води Брод за кратко. В периода 2008 до 2014 година обаче треньорската му кариера се развива възходящо. През 2009 година успява да помогне на Стрьомсгодсет да оцелее в последния кръг и тогава за първи път остава по бельо, за да прави лицеви опори на терена. Все пак ги е обещал на феновете. 

На въпрос кое от двете носи повече удовлетворение – да се съблече при оцеляването или при спечелената титла, Дейла няма никакви колебания.
„Разбира се, че титлата. Победата през 2009 обаче също е важна. Трябва да празнуваме всички успехи и този днес също беше голям. Не съжалявам за нищо. Беше голям момент. Ще го направя отново, ако продължим да печелим трофеи“, уверен е норвежецът.
През 2013 година той донесе титлата на Стрьомсгодсед – първа от 1970 насам и общо втора в историята на клуба. През 2010 отборът спечели и Купата на Норвегия. 


Дейла е треньор, който отдавна се свързва с хевиметъл футбола, за чийто баща се смята Юрген Клоп, но в случая има и норвежки прочит. Той също залага на агресивната преса и бързите пасове. Не е чудно, че воденият от него Ню Йорк Сити показа железни нерви не само във финалния мач срещу Портланд, но и в останалите двубои от плейофите. 

Водените от него отбори обаче невинаги са демонстрирали подобно хладнокръвие

През 2016 година начело на Селтик норвежецът губи дузпите от вечния враг Рейнджърс в полуфинал за Купата на Шотландия. Неудобството е още по-голямо, предвид факта, че „сините“ от Глазгоу все още са част от Чемпиъншип по това време, докато „детелините“ доминират в първенството. 
Парадоксално е, че един от футболистите на Рейнджърс в онзи момент сега е част от Ню Йорк Сити. Става дума за Гедиом Зелалем, който реализира една от дузпите в полза на „сините“ тогава. През 2016 година халфът бе едва 19-годишен.

Рони Дейла, мениджър на Селтик, разговаря с Оле Гунар Солскяер, треньор на Мьолде, след мача между двата отбора от Лига Европа през 2015 г.

 Рони Дейла, мениджър на Селтик, разговаря с Оле Гунар Солскяер, треньор на Мьолде, след мача между двата отбора от Лига Европа през 2015 г.
Getty.com

Финалният двубой в МЛС се разви наистина драматично. Ню Йорк откри резултата през първата част, а домакините от Портланд изравниха в самия край на редовното време.
„В първия момент това е опустошително“, заяви халфът Алфредо Моралес, който е един от водещите играчи на тима.
„Но трябваше да приемем това. В такива ситуации трябва да се изправиш, да покажеш единство, да дишаш, да бъдеш спокоен и просто да си вършиш работата“, изрази своята увереност 31-годишният американец, роден в Берлин.
Пътят на Ню Йорк Сити към титлата не бе лек, както всеки успех във всяка една сфера на живота. 

Отборът завърши четвърти в Източната конференция 

по време на редовния сезон. На осминафиналите тимът надигра Атланта с 2:0. На четвъртфиналите Ню Йорк Сити победи Ню Ингланд Революшън отново след изпълнение на дузпи. И отново, след като допусна изравняване в последните минути. На полуфиналите надигран бе Филаделфия Юниън с 2:1 след обрат и победен гол накрая. Всички тези мачове доказаха хевиметъл стратегията на Рони Дейла. Футболът, практикуван от неговия отбор, наистина като класическа тава от 80-те години, която предлага всичко – от агресивни и бързи парчета до песни в средно темпо и, разбира се, сълзливи балади.

„Просто исках да се уверя, че ще останем на ниво. Бяхме в тази позиция и преди. Казах на момчетата, че имаме опит и е важно да не се паникьосваме и че имаме възможност да продължим напред и да спечелим мача“, обясни стражът Шон Джонсън.

Вратарят Шон Джонсън куфее, след като е спасил решителната дуза във финала.

 Вратарят Шон Джонсън куфее, след като е спасил решителната дуза във финала.
Getty.com

Рони Дейла използва схема 4-2-3-1. Играта с двама опорни халфове позволява повече контрол върху топката и дава предимство в средата на терена. Моралес и Джеймс Сандс имаха тази роля във финалния двубой. В нападение играеше аржентинецът Кастеланос, а бразилецът Хебер, който взе участие в някои от другите мачове от елиминациите, така и не влезе в игра. Масимилиано Моралес също бе част от халфовата линия, а Медина и Родригес играеха по крилата. 
Рони Дейла от своя страна похвали стража на Ню Йорк Сити, изтъквайки, че той е „голям победител“.
„Имахме пълен контрол над играта. Бяхме счупени, но тези момчета са победители. Те се борят и се застъпват един за друг“, доволен бе 46-годишният норвежец, който влезе в историята като треньора, донесъл първата титла в клубната история.