0

Л егендата на хърватския футбол Мирослав Блажевич почина след дългогодишна битка с рак. Треньорът, който изведе Хърватия до бронзовите медали на световното първенство през 1998 г., си отиде два дни преди 88-ия си рожден ден. Преди няколко дни Блажевич обяви пред медиите, че ракът вече е завзел цялото му тяло и че всеки момент може да си отиде. 

Наричан Треньора на треньорите в Хърватия, Блажевич е в основата на успехите на местния футбол през 90-те. Още преди това той печели титлата на Югославия с Динамо Загреб през 1982 и Купата на страната през 1983. След отделянето на Хърватия той стана шампион на страната с Динамо Загреб през 1993 и 2003, носител е и на Купата на страната с Хайдук Сплит през 2005. 

Големият му успех е начело на националния отбор на Хърватия. През 1996 г. той изведе тима до четвъртфинал на европейското, където хърватите паднаха с 1:2 от бъдещия шампион Германия. Две години по-късно, на световното първенство тимът стигна полуфинал, загубен от бъдещия шампион Франция, а след това спечели малкия финал срещу Нидерландия.

В кариерата си Чиро Блажевич има и титла на Швейцария с Грасхопърс, както и Купа на страната със Сион.