0

У ЕФА ще продължи да следи ситуацията и да поддържа комуникация с администрацията на БФC. По нашия стандартен протокол можем да потвърдим, че наши представители ще присъстват на предстоящите президентски избори, обявиха от УЕФА пред Спортал.

Както е известно, след като Б. Михайлов подаде оставка преди няколко дни от поста президент на БФC, се очаква на 6 декември официално да бъде насрочен предстоящия изборен конгрес - вероятно около 15 март 2024 година.

От администрацията на УЕФА дадоха разяснение и за тяхната позиция относно срещата между България и Унгария от квалификациите за Евро 2024. 

Той първоначално бе преместен в Пловдив на ст. „Христо Ботев“ - без публика, но властите в града под тепетата отказаха да приемат "горещия картоф", какъвто се очертаваше този мач.

При провеждането му в крайна сметка в София обявеният протест пред стадиона срещу ръководството на футболната ни централа ескалира в кървав в погром с пострадали – фенове и полицаи, и материални  щети.

От УЕФА уточниха как са се развили събитията за взетите решения. 

От Европейската футболна централа заявиха, че решението да се премести първоначално мача за Пловдив е било тяхно по препоръка от компетентните органи на реда (СДВР).

“УЕФА беше информирана от БФC за притесненията, изразени от компетентните органи относно организирането на мача от европейските квалификации между България – Унгария. 

Тяхната оценка на риска подчерта възможността за широкомащабни протести на и около стадиона, които биха могли да повлияят на правилното протичане и приключване на мача. 

Препоръката на властите беше мачът да се премести извън София. 

Отчитайки тези опасения и след собствена задълбочена оценка на риска, администрацията на УЕФА взе решение в съответствие с Регламента на Европейското първенство по футбол на УЕФА да премести мястото на мача в Пловдив, в съгласие с всички страни, съобщават от Европейската централа в позиция до Спортал. 

След решение на местните власти в Пловдив за отменяне на разрешението им за домакинство на мача, администрацията на УЕФА отново се срещна с БФC и инстанциите, отговорни за обществения ред в София, за да разгледат ситуацията. 

Тъй като съответните местни власти потвърдиха, че мачът може да се проведе отново в София, при условие че е без публика, администрацията на УЕФА, съгласно чл. 28 от регламента на състезанието потвърди, че мачът ще се проведе при закрити врати на Националния стадион "Васил Левски" от УЕФА.