0

Т ази година трансферното лято в Европа бе доста по-различно от обичайното. За пръв в историята на футбола водещите първенства на континента усетиха сериозно предизвикателство. Отправи го Лигата на Саудитска Арабия, която изля до момента близо 1 милиард евро на пазара.

Някой би казал, че такива неща вече е имало и всяко чудо ще е за три дни, давайки за пример американската НАСЛ през 70-те години на ХХ век и Китайската суперлига в модерната епоха. Прилики действително има, но в сърцевината си проектът на Рияд е доста по-различен. Той си поставя да пренареди дълбинно пластовете, застрашавайки европейската хегемония на върха на хранителната верига. Засега в Рияд отиват предимно звезди на 30+ години, но вече има и изключения, а трябва да да се държи сметка, че това е само началото.

Важно е да се има предвид, че говорим за изцяло държавен проект, пред които не стоят никакви административни прегради и регулации от типа на финансовия феърплей на УЕФА, освен намеренията на властите в Рияд. Министерството на спорта на Саудитска Арабия планира да изсипе само за трансфери 20 милиарда евро до 2030 година. Този златен дъжд ще бъде финансиран с пари от държавния бюджет на кралството.

Целия материал четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"