0

Спомагателният фонд на Световната федерация по футбол (ФИФА), чиято основна задача е да компенсира футболисти, чиито заплати не са платени от клубовете им, е подпомогнала  225 човека при последното превеждане на суми, обявиха от централата. 

Двама от тях са от българското първенство – от ЦСКА-София, уточнява БТА.

В общата група преобладават играчи от първенствата на долните дивизии на Гърция – 50 човека, и на Португалия – 61. Има двама от България и те са били футболисти на ЦСКА-София, се вижда от разбивката на ФИФА и Световния футболен синдикат ФИФПро.

Фондът на ФИФА с общ бюджет 16 милиона долара беше създаден през 2020-а година заедно със синдиката, като първата причина беше пандемията от КОВИД-19 и затрудненията, с които се сблъскаха доста клубове. 

Някои клубове бяха заподозрени, че умишлено са предизвикали собствения си фалит само и само да не платят натрупаните суми на бивши футболисти. И след това същите тези клубове рестартират дейността си по т.нар формула "феникс-клуб" – същата идентичност с нова съдебна регистрация.

Това принуди ФИФА да се погрижи за футболистите и през 2021-а година преведе в сметката на фонда 4 милиона долара, за да бъдат покрити въпросните 12 месеца.

Рекордьор в тази негативна тенденция е гръцкият Докса (Драма), в момента в Трета лига, дължи пари на 22-а футболисти. 19 човека си чакат парите от Авеш (Португалия), 18 от Униао де Мадейра от Лига 2 на Португалия. 

Балканските страни също са много сериозно застъпени. 22-ма футболисти чакат пари от Румъния, 17 от Турция, следват Беларус с 15 играчи, чакащи заплати. 

Има и четири случая от китайски клубове. При клубовете на по 14 футболисти държат пари гръцките Панахайки и Аспропиргос, както и румънският Спутник Решица от румънската трета лига. 

Славният някога румънски Политехника (Тимишоара), който изпадна от втора в трета дивизия, не е платил на 9 човека.

"Като се има предвид, че е дълбоко разочароващо за играчите да не получават заплатите си, ние сме доволни, че фондът на ФИФА отново им предоставя предпазна и успокояваща за тях мярка. Така се гарантира, че ще си вземат поне част от това, което им се дължи", коментира юридическият директор на ФИФПро Рой Фермеер.

ФИФА уточни, че общо 1370 футболисти са били подпомогнати от фонда, като 4 милиона долара са заделени за последния цикъл плащания за 2022-а година.