0

И този сезон основният финансов поток в Лудогорец идва от успешното евроучастие. Справка показва, че от мачовете в квалификациите на Шампионската лига, влизането си в групите на Лига Европа, победите там и последвалото участие в плейофите към 1/8-финалите в Лигата на конференциите, е донесло на разградчани впечатляващите близо 16 млн. лева, или по-точно казано - 8.126 млн. евро. Най-много пари бяха изкарани от класирането в групите на Лига Европа – 2,94 млн. евро, а последвалите победи над Рома и ХИК Хелзинки вкараха още по 630 000 евро всяка, пише в днешния си брой вестник „Мач Телеграф“.

Участието на Лудогорец в евротурнирите е донесло на клуба около 8 пъти по-големи приходи от тези на ЦСКА, който е втори от българските отбори по постъпления от УЕФА този сезон. Воденият от Саша Илич отбор елиминира Македония ГП и Сейнт Патрикс от Лигата на конференциите, но бе отстранен в плейофите от Базел. В крайна сметка „червените“ прибраха крайно недостатъчните за техните стандарти 2 млн. лева от УЕФА, или по-точно казано - 1.05 млн. евро.

Третият по доходи български участник - Левски, е получил около 25% по-малко от „армейците“ – 1,5 млн. лева или 750 000 евро. Последният ни участник - Ботев (Пд), пък е заслужил само 900 000 лева (450 000 евро), след като отпадна още на старта от АПОЕЛ Никозия. Любопитно е, че сумарно ЦСКА, Левски и Ботев Пд са получили общо 4,5 млн. лева (2,25 млн. евро), което е близо 4 пъти по-малко от сумата, спечелена от Лудогорец.