0

Властите в Мадрид ще променят данъчното законодателство заради трансфера на Килиан Мбапе. За както точно става въпрос? Въпросните данъчни облекчения се въвеждат само в Мадрид и това удивително съвпада с пристигането на Мбапе. Законът е подкрепян от Народната партия, която има абсолютно мнозинство в Правителствения съвет на Мадрид. В общи линии в страната данъкът върху доходите се състои от две части: национална ставка (еднаква за всички испанци) и регионална ставка - в зависимост от автономната област (аналогична на община).

Националната ставка за доходи над 300 000 евро годишно е 24,5%, регионалната ставка за Мадрид е 20,5%, а каталунската ставка е 25,5% за доходи над 175 000 евро годишно. Това означава, че тези, които работят в Мадрид и околностите му и печелят повече от 300 хиляди евро годишно, дават 45% от доходите си на държавата. Същността на предложените промени е следната - на посетителите (както чужденци, така и испанци, които се завръщат в Мадрид) в замяна на съответни инвестиции се предлага приспадане на до 20% от регионалния данък, което почти премахва ставката - остава 0,5%.

Как ще се отрази това на Мбапе? Според The Times годишната му заплата ще бъде около 30 милиона евро (преди данъците) плюс същата сума под формата на бонус, че идва като свободен агент (общо 150 милиона евро, разпределени равномерно за пет години). Това се оказва приблизително 60 милиона евро. От тази сума Мбапе при всички случаи ще плати национален данък в размер на 14,7 милиона евро (24,5%), но може да спести 12 милиона (20%) регионални в замяна на съразмерни инвестиции в мадридската икономика. Това може да бъде инвестиция, например в недвижими имоти - покупката на къща се брои. В Барселона са недоволни, че законът ще има обратна сила - тоест ще се прилага за цялата 2024 година.