0

Р уският милиардер Роман Абрамович, чиито активи са замразени, тъй като е в списъка със санкционирани приближени на Путин, прибягна до тактиката на знаменития Остап Бендер, за да плати заплатите в Челси. Според Page Six той е поискал един милион от свои приятели, но бил отрязан. 

В „Златният телец“ великият комбинатор Остап Бендер праща своя партньор Паниковски да притиска като просяк на улицата нелегалния социалистичени милионер Корейко с нахални призиви „Дай милион! Дай милион!“

Самият Абрамович е поискал от свои приятели в Холивуд и САЩ да му заемат по 1 милион долара. Page Six научи, че собственикът на Челси, чиито банкови сметки са замразени в САЩ и Обединеното кралство, отчаяно иска заеми от своите видни и влиятелни приятели, за да изплаща по 750 000 долара седмично като заплата на персонала в клуба, както и за поддържането на своите огромни и луксозни суперяхти.

Но досегашните му приятели от Холивуд и Уолстрийт, участвали в не един и два купона на яхтите му, както и в огромното му имение на Сейнт Барт, този път не откликнали. Те се страхуват да му дават пари назаем, за да не попаднат също в санкционния списък.

Източник каза на Page Six: „Роман помоли някои от най-близките си влиятелни приятели да му отпуснат назаем 1 милион долара. Той казва, че никога не е пропускал заплати на персонала си, което е 750 000 долара на седмица. Тъй като е със замразени активи, той не може да плати на хората си.”

Абрамович се обърнал към Брет Ратнър, чието богатство се оценява на около 85 милиона долара, както и към могъщото семейство Ротшилд. Те обаче не са се съгласили да му дадат пари, защото или нямат под ръка такива суми в наличност, или се опасяват от последствията от това според международното право.

Междувременно икономическото издание Forbes обяви, че за пръв път от 6 г. насам Роман Абрамович не е в списъка за най-богатите собственици на спортни отбори. 

След руската инвазия в Украйна руските олигарси започнаха да попадат в списъците със санкции и Абрамович не беше изключение. Наскоро той обяви, че ще продаде Челси, който купи за 190 милиона долара през 2003 г. и последно се оценяваше на 3 милиарда долара.

След руската инвазия в Украйна състоянието на Абрамович, което през януари беше оценено от Forbes на почти 15 милиарда долара, падна до 6,9 милиарда долара.

Милиардерът се смъкна от 12-о на 17-о място в класацията на Forbes за най-богатите бизнесмени в Русия, и зае 351-во място в глобалния списък.

Бившият изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър (91,4 милиарда долара, собственик на Лос Анджелис Клипърс) се издигна на първо място в класацията на най-богатите собственици на спортни отбори през 2022 г. 
Лидерът на предишния рейтинг, индийският милиардер Мукеш Амбани (90,7 милиарда долара, собственик на Мумбай Индиънс), падна на второ място.

В началото на март Великобритания и страните от Европейския съюз санкционираха Абрамович, чието богатство възлиза на около 14,3 милиарда долара, според Bloomberg.

Тогава на Абрамович бяха замразени активите от американски хедж фондове. Санкциите също така попречиха на Абрамович да спечели от продажбата на неговия футболен клуб Челси, който се предлага на купувачи за 3 милиарда долара.

Иронията е, че Абрамович притежава най-малко четири яхти на обща стойност почти 1,4 милиарда долара, плюс обширно имение на Сейнт Барт на стойност 700 милиона долара точно на най-красивия плаж на острова.

И множеството му луксозни суперяхти остават на повърхността. Само преди няколко дни правителството на Антигуа потвърди, че две яхти във водите му са свързани с магната.

Абрамович притежава и кораба Eclipse на стойност 700 милиона долара – една от най-големите яхти в света, с 24 каюти, с екипаж от 70 души, с бронирано стъкло и система за противоракетна отбрана.

Друга негова яхта – Solaris, на стойност 600 милиона долара е малко по-малка, но по-модерна като дизайн. И Solaris, и Eclipse са акостирали в Турция, за която се говори, че е убежище за олигарсите и техните пари и където властите не налагат санкции срещу Русия.

Покупката на Челси е най-скъпият футболен търг в историята