0

О сморка в дебюта срещу Динамо Букурещ бе последвана от три болезнени отпадания от Стяуа и само точка от два мача с Клуж, обобщава досегашните европейски перипетии на ЦСКА в Румъния в. „Мач Телеграф“ в днешния си брой.

ЦСКА излиза след два дни в поредния си опит за по-дълъг европейски поход. Груповата фаза на Лигата на конференциите остана неизпълнена цел през миналия сезон, а сега ще се търси завръщане там. Първото препятствие по пътя е румънският Сепси. 

За този етап от турнира и при останалите възможни варианти безспорно това бе най-тежкият жребий. Ясно е, че в историята си ЦСКА се е справял с далеч по-силни противници, а пък този, макар и да не разполага с името и историята на най-големите в страната си, не би трябвало да се подценява. 

Това подсказва същата тази история, в която, ако се вгледаме, ще видим, че „червените“ изпитват доста трудности срещу тимове от северната ни съседка. 

Досега ЦСКА се е срещал пет пъти с тимове от Румъния, като натрупа отпадания в три поредни елиминации, както и два мача за точки в групова фаза, в които също не успя да спечели. 

Общо серията от поредни срещи без успех за момента възлиза на 9 мача. 

Единствената победа на ЦСКА срещу румънци е от далечната 1956 година. Тогава ЦСКА прави своя дебют в турнирите и той е повече от ударен и запомнящ се – 8:1 срещу един от двата гранда в страната – Динамо Букурещ.

Автор на историческия първи гол за „червените“, а и за българския футбол в евротурнирите е легендарният Иван Колев. В същия мач Ването забива хеттрик във вратата на „кучетата“, а участва в атаките за още три от головете. 

По два пъти се разписват Панайот Панайотов-Гацо, Димитър Миланов-Пижо, а веднъж Георги Димитров-Червения. Почетният гол на Динамо е от дузпа. 

„Червените“ имат шанс да бият и на реванша, където на два пъти повеждат чрез Гаврил Стоянов-Гацо и Крум Янев-Палакмана, но въпреки това губят с 2:3 с късен победен гол на домакините. 

Целия материал четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"