0

Б ившият национал на Беларус и халф на руския Криля Советов Денис Ковба почина от усложнения на коронавирусна инфекция на 42 г. Той издъхна след тежка битка с COVID-19 в реанимацията.

Трагичната новина бе потвърдена от пресслужбата на Криля Советов, за който Ковба изигра над 260 мача между 2000 и 2009 г.

С клуба от Самара Ковба бе бронзов медалист от Руското първенство през 2004 и финалист на Купата на Русия, игра в квалификациите за Купата на УЕФА, бе национал на Беларус.

 

Генералният директор на клуба Вадим Андреев каза, че клубът ще съдейства за организирането на погребалната церемония. На 11 ноември, стана известно, че Ковба е в реанимация в критично състояние.

Бившият му съотборник в Криля Советов Андрей Коновалов беше шокиран от тази новина.

„Това е шок, при това причината е covid – може би е първата смърт на спортист на тази възраст, когото познавах и с когото общувах“, каза пред „Спорт Експрес“ Коновалов. „Познавах го като свестен човек, беше весел, общителен, позитивен. Не знам да е имал здравословни проблеми, така че за мен тази новина, честно казано, е шок. Освен това той все още играеше футбол, беше в добра форма - това е много тъжно. Моите съболезнования на семейството му: родители, съпруга, деца“.

Бившият старши треньор на бронзовия тим на Криля Советов Гаджи Гаджиев не скри болката си от новината. „Денис беше още много млад, предстояха му още толкова много добри неща. Чувствам огромна горчилка, това е ужасно събитие“, каза Гаджиев. „Всъщност сега около мен умират голям брой млади момчета. Виждам, че вирусът поваля здрави, издръжливи спортисти. Страшно е“, цитира думите на Гаджиев Sport24.

През май 2020 г. в интервю за Sportbox.ru Ковба увери, че пандемията от коронавирус не е засегнала по никакъв начин ежедневието му.

„Живеем както обикновено. Измерваме температурата всеки ден, проверяваме състоянието си. Тестове? Защо са ни изследвания - здрави сме! Ако някой има симптоми на заболяването, той го прави. Какъв е смисълът да бъдеш тестван отново?", каза тогава бившият футболист, който по това време заемаше длъжност в треньорския щаб на родния си Витебск.