0

П резидентът на ФИФА швейцарецът Джани Инфантино бе преизбран за на поста си за нов мандат до 2027 година на конгреса в Руанда, съобщиха световните агенции.
Той нямаше съперник за поста  на 73-ия конгрес на световната футболна централа.

52-годишният ръководител спечели мандат и през 2019 година, подкрепен от огромна част от делегатите от 211 нацианалния федерации. 
Итало-швейцарецът се готви да управлява до 2031 година, след като първият му мандат между 2016 и 2109 година се смята за непълен.

Резервите на Международната футболна федерация ФИФА възлизат на почти 4 милиарда долара, което ще позволи на организацията да харчи повече за развитието на футбола. Това обяви по време на 73-ия конгрес на ФИФА Инфантино.

"Резервите на ФИФА, когато дойдох, бяха 1 милиард долара. Сега те са почти 4 милиарда долара", каза Инфантино. "Това означава, че можем да харчим повече за развитието на футбола."

"За седем години увеличихме инвестициите седем пъти. Всеки долар, който ще бъде инвестиран в проекти и асоциации, ще бъде осчетоводен. Парите не трябва да се пилеят", добави Инфантино.

53-годишният Инфантино ръководи ФИФА от февруари 2016 година, когато беше избран на извънреден конгрес, заменяйки своя сънародник Йозеф Блатер. Последният, който бе изхвърлен заради корупция, няма право да се занимава с футболна дейност до 2027 г. Блатер бе начело на базираната в Швейцария организация от 1998 до 2015 г.