0

Ш ампионска лига се завръща днес след пауза от малко повече от три месеца. Започва фазата на осминафиналите, която ще предложи здрави двубои. Програмата предвижда днес да се изиграят двубоите Пари Сен Жермен – Байерн Мюнхен и Милан – Тотнъм.

Голямата цел и пред парижани, и пред баварците е да спечелят турнира. И докато Байерн на два пъти го е правил през миналото десетилетие, то ПСЖ преследва своя първи трофей, който е така желан от катарските собственици на клуба.

В последно време срещите между двата тима не са никак малко. През 2020 година те достигнаха до финал в турнира, като се изправиха един срещу друг в Лисабон. Падна само едно попадение, което бе дело на бившия играч на ПСЖ Кингсли Коман, който се разписа в 59 минута за 1:0 в полза на баварския колос. Сезон по-късно французите пък отстраниха своя опонент на четвъртфинал, след като двата тима размениха победа като гост при общ резултат 3:3.

ПСЖ е аут от Купа на Франция и с по-крехък аванс пред Марсилия и Монако в Лига 1. През уикенда шампионите загубиха с 1:3 визитата си на Монако без Мбапе, Меси и Верати в своя състав, които остават аут и са под въпрос и за днешния сблъсък.

В първите три срещи от новата година Байерн завърши при резултат 1:1, с което битката за титлата в Бундеслигата се заплете. Към момента обаче отборът е в серия от три поредни победи, в които с лекота наниза единадесет гола и запази две сухи мрежи. Преди дни баварците победиха Бохум с 3:0 у дома, но топ 6 остава събран в само седем точки. Нагелсман ще има трудности в изграждането на състава, като аут са титуляри като Лука Ернандес, Садио Мане, Томас Мюлер и капитанът Мануел Нойер.

В другия мач за деня Милан излиза като фаворит срещу Тотнъм, но не и за крайния сблъсък, а само за двубоя в Милано.

Милан се класира за осминафиналите буквално в последния мач. „Росонерите“ събраха десет точки, като последните три дойдоха с категоричното 4:0 над РБ Залцбург в директен спор за място в елиминационната фаза. Иначе тимът записа две победи над Динамо Загреб, подели точките в Залцбург, а пред Челси отстъпи на два пъти.

Тотнъм попадна в една доста интересна група, в която всичко се реши в последния кръг. „Шпорите“ събраха актив от 11 точки, като бяха на по-малко от полувреме от това да продължат в Лига Европа. В последния мач Тотнъм гостуваше на Марсилия и изоставаше в резултата до 54 минута, но в крайна сметка успя да спечели с 2:1 и да завоюва първото място в групата.