0

Н яколко членове на Френската футболна федерация поискаха оставката на президента на централата Ноел льо Грае заради коментарите му по адрес на бившия капитан на националния отбор Зинедин Зидан, съобщи радиостанция RMC Sport.

Според информацията, цитирана от БТА, няколко членове на Изпълнителния комитет на федерацията планират да организират извънредно заседание, на което да обсъдят бъдещето на президента Льо Грае. 

Според радиостанцията, вицепрезидентът Филип Диало и Жан-Мишел Ола възнамеряват да убедят настоящия ръководител на Френската футболна федерация да напусне поста, който заема от юни 2011 година насам.

В събота федерация обяви удължаването на договора на старши треньора на националния отбор Дидие Дешан до 2026 година. Специалистът ръководи отбора от лятото на 2012-а, под негово ръководство Франция стана световен шампион на Мондиал 2018, както и сребърен медалист от Мондиал 2022 и Евро 2016.

Ден по-късно Льо Грае заяви, че не се интересува от треньорското бъдеще на Зидан и че дори няма да говори със специалиста по телефона. След това той беше критикуван от звездата на тима Килиан Мбапе, който нарече Зидан "легенда на френския футбол" и каза, че Льо Грае трябва да се отнася с повече уважение към такива хора. Вчера президентът на френската централа се извини на Зидан.

RMC Sport съобщи днес, че френският президент Еманюел Макрон се е свързал с бившия шеф на УЕФА Мишел Платини, за да го попита дали желае да наследи Льо Грае на поста.
50-годишният Зидан е без работа, откакто напусна Реал Мадрид през лятото на 2021 година.

Междувременно, Льо Грае се замеси в нов скандал, след като млада футболна агентка го обвини в неприлично поведение, заявявайки, че той се е интересувал от нея само сексуално.

Малко по-късно се разбра, че футболната федерация на Франция свиква извънредно заседание на изпълнителното си бюро утре сутринта.