0

И зявленията на бившия италиански национал Дино Баджо за веществата, приемани от футболистите в Италия през 90-те години на миналия век, предизвикаха смут и реакции. 

Баджо не скри опасенията за собственото си здраве и живот на фона на смъртта на бившия му колега от състава на „адзурите“ Лука Виали.

По думите на селекционера на Италия Роберто Манчини, тогава прочут партньор на Виали на терена, случилото се с Лука "може да се случи на всеки, на тези, които играят, и на тези, които не играят". 

Сега и други бивши футболисти открехнаха завесата за масовата и безкритична употреба на стимулиращи препарати, някои от които впоследствие забранени.

Един от тях е румънският нападател Флорин Радучоиу, бивш футболист на Бари, Верона, Бреша и Милан. В „Спортен отчет“ на Orange Sport той разказа: „Приемах интравенозно розова течност и признавам, че също и други лекарства – в Милан, Бреша, Верона... 

Обаждах се на доктора, който ме следи в Бреша, за да разбера повече. Не знаехме какво приемаме, винаги ни казваха, че са витамини и глюкоза. И в Милан взимахме нещо друго – хапчета. Казах го преди и след смъртта на Виали, трябва да се запитаме защо се случват тези смъртни случаи”.

Масимо Брамбати, на 56 години, е носил фланелките на Торино, Емполи, Бари и Палермо. Пред „Processo 7 Gold“, той изрази същата загриженост: „Страх ме е, преди 20 години казах същото и получих писмо от федерацията, в което ме заплашваше. 

В клуб, който няма да назова, взимаха Micoren като бонбони.” 

Това лекарство, което обикновено се предписва при астма и ниско кръвно, подобрява дишането, но има много странични ефекти на сърдечно ниво и е забранено от 1985 г. 

“Тогава не беше забранено, няколко години по-късно вече беше твърдо забранено”, потвърди Брамбати, който по време на кариерата си никога не е протестирал: „Бях на 20 години и ми казваха, че с интравенозни инжекции щях да подобря представянето си. Имаше треньори, които се ядосваха, ако го отхвърлиш. Днес, когато чуя някои неща, които се случват на футболисти от моето време, се оставям в Божиите ръце...".

Злокобно признание! Зверски допинг в калчото в ерата Виали