0

М ачът с Апоел Беер Шева в четвъртък е много важен за Левски, но и юбилеен за стадиона на "сините". Това ще бъде двубой номер 70 на „Герена“ за „сините“ в европейските клубни турнири. В своя дом отборът е побеждавал силни съперници като Юргорден, Аустрия Виена, Днепър, Хайдук Сплит, Брьондби, Оксер, Динамо Букурещ, Олимпик Марсилия, Гент, Спортинг Лисабон и ПАОК Солун. А без да успеят да спечелят, от „Герена“ са си тръгвали още Бенфика, Щутгарт, Бешикташ, Галатасарай и Лил.

Равносметката от досегашните 69 мача на стадион „Георги Аспарухов“ включва 41 победи, 12 равенства и 16 загуби, при голова разлика 137:60. Автор на най-много голове е Кирил Миланов – 8. Следват Георги Аспарухов и Павел Панов, които са се разписвали по 7 пъти.

Левски започва ударно европейските мачове на своя стадион през 1965 година. Тогава в турнира за КЕШ „сините“ разгромяват шведския шампион Юргорден с 6:0. Пак на него е записана и рекордната победа не само за клуба, а и за българските тимове в Европа като цяло – 12:2 над финландския Рейпас на 16 септември 1976 година в турнира за КНК. В този мач пък Кирил Миланов става първият и последен засега играч, отбелязал 6 гола в един двубой за български отбор в евротурнирите.

Целия материал четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"