0

Н осителят на трофея Лигата на нациите Франция няма да има възможност да го защити. Това стана факт, след като "петлите" загубиха с 0:1 от Хърватия в последния си мач от юнската сесия на турнира. Над всички беше легендата Лука Модрич, който вкара гола от дузпа още в 5-ата минута. Иначе това бе първи успех на балканците над Франция изобщо.

Гостите стартираха силно и още в третата минута получиа право да изпълнят дузпа. Тя беше отсъдена заради нарушение на Ибрахима Конате срещу Анте Будимир. Ситуацията беше прегледана със системата ВАР и в крайна сметка реферът показа бялата точка. С изпълнението се зае капитанът Лука Модрич и отбеляза, макар че вратарят Майк Менян уцели ъгъла и докосна топката, но не успя да избие - 0:1.

Две минути по-късно звездата Мбапе отправи опасен изстрел пред дъгата на наказателното поле, но право в ръцете на стража Ивица Ивушич. В 14-ата минута нов изстрел на Килиан бе блокиран.

В ответната атака Будимир бе изведен зад защитата на домакините, но Менян успя да избие топката пред очите на нападателя. След това обаче той излезе извън наказателното си поле и опита да я изчисти, но изрита Йосип Брекало и беше отсъдено нарушене в полза на "ватерните". Картон за вратаря на "петлите" обаче нямаше. 

В 28-ата минута топката стигна до Кристофър Нкунку пред наказателното поле, след което той отправи истинска тупалка, но покрай дясната греда на Ивушич. 

В самия край на полувремето на два пъти удари на Люка Дин бяха блокирани. В добавеното време на първата част удар с глава на Нкунку мина над напрчената греда. 

В 55-ата минута Мбапе нанесе много плътен изстрел от дистанция, но Ивушич се протегна и успя да избие топката.

Натискът на домакните се усилваше и след час игра Нкунку комбинира добре с Мбапе отдясно в наказателното поле, а звездата на Пари Сен Жермен стреля от малък ъгъл, но стражът на хърватите успя да избие с крак.

В една от малкото си атаки през втората част Хърватия можеше да стигне до втори гол. В 72-ата минута светоните вицешампиони разиграха половината на домакините, а Брекало проби отляво и комбинира с резервата Ловро Майер в наказателното поле, който стреля силно към вратата, но Менян се намеси и изби.  

В 78-ата минута Мбапе стреля директно от пряк свободен удар от сериозна дистанция, но прекалено високо над вратата.

Две минути преди края на редовното време резервата Никола Влашич получи от Ковачич отляво в наказателното поле и нанесе точен удар по тревата, но Менян плонжира и улови.

Последният шанс беше за Бубакар Камара, който обаче не уцели врата.