0

П окрай световната титла на Аржентина и серията на „гаучосите“ без загуба при Лионел Скалони, която приключи в петък, и проблемите на Бразилия, някак на заден план остана сензационното представяне на Колумбия след идването на новия селекционер Нестор Лоренсо.

Със сигурност е малко познато име за по-широката футболна общественост, но по-паметливите може би си спомнят, че той бе част от селекцията на Аржентина за Мондиал'90, като дори игра във финала срещу Германия, който Диего Марадона и компания загубиха драматично с 0:1 след късна дузпа на Анди Бреме. Реално това е и връхната точна на Лоренсо като играч. В един момент той се озова във в Англия с екипа на Суиндън, когато мениджър на „червеношийките“ беше легендарният аржентинец Ози Ардилес.

Кариерата му приключи с един сезон в Бока Хуниорс през 1996 година и след това той се хвърли в треньорския занаят. Не го прави директно в дълбоката вода, а по-скоро дълги години свири втора цигулка, преди да се озове неочаквано на горещия стол на Лос Кафетерос преди години.

Всъщност опит не му липсва, защото той има зад гърба си цели три участия на световни първенства като асистент на Хосе Пекерман с Аржентина (2006) и Колумбия (2014 и 2018). Логиката подсказва, че той би трябвало да познава отлично Лос Кафетерос, както и футбола в Южна Америка на ниво национални отбори.

Очевидно и в самата Колумбия го помнят с добро, след като през юли 2022 година го назначиха за селекционер след провала на Рейналдо Руеда в световните квалификации. По-странното е, че тогава за поста бяха спрягани далеч по-известни имена като Марсело Биелса, но шефовете на местната федерация заложиха именно на Лоренсо, който по това време беше треньор на перуанския Мелгар. Тук има и един дребен детайл – по времето на преговорите между треньора и федерацията Мелгар бе в отлична серия и спечели Торнео Апертура на Перу.

Цялата разработка четете в днешния брой на Мач Телеграф

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX