0

Сърбия победи с 2:1 Португалия като гост и се класира директно за световните финали в Катар, докато европейският шампион от 2016 година отива на плейоф. На португалците им бе достатъчно и равенство, като до последната минута резултатът бе 1:1, когато резервата Александър Митрович с глава вкара ценното попадения и даде начало на празниците в Сърбия, където хората излязоха масова по улиците, спряха уличния трафик и размахваха националните флагове цяла нощ.

Преди това Ренато Санчес бе дал аванс на Португалия още в самото начало на мача, а капитанът на сърбите Душан Тадич успя да изравни.

 

"Дойдохме да играем футбол, бяхме по-добрият отбор и заслужено спечелихме", каза героят Митрович. "Това беше възнаграждение за целия ни труд и вяра, че можем да победим Португалия. Много сме щастливи за страната и народа ни", добави той.

"Заслужавахме да спечелим, защото момчетата показаха характер. Това е огромен успех за сръбския футбол. Отборът показа зрялост и качества под голямо напрежение и щях да кажа това, дори ако бяхме завършили 1:1 и се налагаше да играе плейоф", бе коментарът на селекционера Стойкович.


В другия мач от групата Ирландия се наложи с 3:0 над Люксембург с голове през второто полувреме на Шейн Дъфи, Чидози Огбене и Кълъм Робинсън.

В група В Испания спечели мъчно с гол на резервата Алваро Мората в края срещу Швеция и също си осигури директно мястото на световните финали в Катар след година. Мората бе точен в 86-ата година, когато интелигентно прехвърли вратаря Робин Олсен, който преди това бе отклонил в гредата удар на Дани Олмо.
 

"Напреженито тук бе по-голямо, отколкото на европейското първенство", призна селекционерът на испанците Луис Енрике.

"Работихме много за психиката ни, искахме да бъдем позитивни и играчите реагираха добре. Много съм горд с тях и поведението им", каза треньорът.
 

Мачът се игра на абсолютно препълнения стадион "Ла Картуха" в Севиля, където Испания е загубила едва 4 от 52 изиграни мача.

Това ще бъде 16 участие на Испания на световни финали от 22 възможности, като последните 12 пъти отборът неизменно се класира на най-големия форум. Швеция пък трябва да се надява на победа в плейофите през март.
 

В другия мач Гърция и Косово не се победиха. Георгиос Масурас изведе гърците напред в края на първото полувреме, но Амир Рахмани изравни след почивката.

В Група H първи завърши тимът на Хърватия след успеха с 1:0 над Русия с автогол на гостите, като за руснаците остана утехата, че ще играят на плейоф.

Тук Словакия разби с 6:0 като гост Малта, като домакините завършиха с 9 човека заради два червени картона. Хеттрик за словаците вкара Онджей Дуда, а два гола добави Алберт Руснак.
 

В последния мач Словения се наложи с 2:1 у дома над Кипър. Миха Заич и Лео Щулац изведоха словенците напрред, докато Андроникос Какулис вкара почетното попадение за островитяните.