0

К атарският шейх Джасим бин Хамад ал-Тани започва последната си офанзива за превземане на Манчестър Юнайтед, въпреки че американските собственици Глейзър се колебаят, защото искат част от собствеността.

Хамад ал-Тани направи оферта, която може да бъде окончателна за придобиването на Манчестър Юнайтед и която, според Times, също би послужила за елиминирането на конкурента сър Джим Ратклиф,  собственик на INEOS, който за мнозина е фаворитът при придобиването на клуба от „Олд Трафорд“.

Катарците обаче не се предават. Чрез тяхната Nine Two Foundation те информираха Raine Group, финансовата институция, която ръководи продажбата, че вдигат офертата, направена на последния търг. А това говори за несъмнена промяна в стратегията им.

Предложението на Катар е единственото, което касае придобиването на 100% от клуба. Сегашните собственици сякаш предпочитат да запазят дял от Юнайтед, което им гарантира офертата на Ратклиф, която е само за 80% от клуба.

Според това, което беше публикувано в Обединеното кралство, офертата на INEOS е почти 7 милиарда евро (при условие, че покупката на целия клуб бъде завършена през следващите години), въпреки че източници от катарската кандидатура, консултирани от AS, смятат, че тази цифра е над логичната оценка. 

Без да разкрива официални числа, Катар би поставил 6 милиарда евро на масата на мига за 100% от Манчестър Юнайтед, подобрена оферта в сравнение с последната и с която те могат да получат „да“ на Глейзър.

Във всеки случай процесът на продажба отнема много време и в крайна сметка обезсърчи няколко потенциални купувачи, които дори го определиха като "фарс". 

Близостта на летния трансферен пазар не помага, за да ги разубеди. 

Проектът на новите собственици зависи много от това, а несигурността в процеса на продажба забавя всички стъпки. Ето защо Катар иска да уреди продажбата веднъж завинаги и предлага това, което смята за непостижимо за никой друг.

Мирише на сделка: Семейство Глейзър избра купувач за Манчестър Юнайтед