0

 

„В началото на века изкарах две години в Париж, докато учех. Тъй че френският е един от четирите езика, който ползвам“, разказва ни Халед ал Арафах на влизане в „Ал Авал Парк“, стадионът на „Ал Насър“. Той съчетава на работата на журналист с тази на конферансие на мачовете в новото футболно Елдорадо – Лигата на Саудитска Арабия.

Ал Арафах държеше микрофона и на 8 юни при представянето на Карим Бензема като футболист на Ал Итихад. Не ни каза за церемонията на Неймар в Ал-Хилал тази вечер, но имаме всички основания да мислим, че ще е там. Трансферът на бразилеца е поредния, но не и последния епизод от безкрайната миграция на звездите към петролната монархия. Футболът е важна част от прочутата „Визия 2030“, планът, който едновременно трябва да изчисти международния имидж на страната, а същевременно да освободи местната икономика от пряката й зависимост от петролния сектор. „Визия 2030“ се намира под прекия контрол на престолонаследника Мохамед бин Салман, който фактически управлява кралството от 2017 г. насам.

Футболната експанзия на саудитите започна през 2021 г., когато националният им инвестиционен фонд PIF откупи 80% от Нюкасъл. Сделката дълго време бе блокирана по политически причини заради бруталното убийство на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г. и намесата на властите в Рияд в гражданската война в съседен Йемен. Бин Салман обаче постепенно успя да се измъкне от тези проблеми. Футболът му помогна да оправи отношенията и със съседите си от Катар, след като двете страна бяха почти пред война през 2017 г., когато Саудитска Арабия наложи пълна сухопътна блокада на Доха. На световното първенство миналата година обаче томахавките бяха заровени Бин Салман се помири публично с емира на Катар Тамин бен Хамад ал Тани. Най-вероятно именно тогава той окончателно се е убедил в глобалната сила на футбола, виждайки медийния успех на катарците.

Цялата разработка четете в днешния брой на Мач Телеграф

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX