0

К онгресът на УЕФА позволи в четвъртък в Париж изключение, което позволява на президента Александър Чеферин, който бе избран за първи път през 2016 начело на европейската футболна централа, да се яви на изборите през 2027 за четвърти мандат, съобщи АФП. Решението бе одобрено с две трети от гласовете, както се изисква по правилник.

Текстът не премахва ограничението от три мандата, като това е една от ключовите мерки, които бяха приети през април 2017 от Чеферин след серията от скандали, които доведоха до ограничения, подобно на ФИФА и МОК.

Но се уточнява, че това правило, което е валидно за всички членове на Изпълнителния комитет, не взима под внимание мандатите "започнати преди 10ви юли 2017". Това ще позволи на Чеферин, който бе преизбран на поста си през 2023 за нови четири години, да се опита да спечели още един мандат през 2027 и да остане на поста до 2031.

Пределната възраст от 70 години, за да бъде един член избран или преизбран като член на Изпълнителния комитет, също бе премахната.

Предложението за още един мандат за Чеферин вече доведе до сътресения на най-високо ниво в УЕФА и оставката на техническия директор на централата Звонимир Бобан. Дълги години хърватинът бе един от най-близките съюзници на Чеферин.

ГРЪМ В РАЯ: Знаменит хърватин тръшна вратата на УЕФА, възмутен от мераците на шефа й

Според британската информационна агенция ПА решението на ФА не е вот срещу самия Чеферин, а по-скоро "принципна позиция".

Източник: БТА