0

П ривържениците на Атлетик Билбао хвърляха банкноти с отпечатана значка на Барса и надпис "Мафия" с големи главни букви със знак за долар до него по време на сблъсъка от Ла Лига между двата клуба на "Сан Мамес" в неделя вечерта. 

Протестът се проведе след потвърждението, че Барса е разследван за плащания, направени на бившия вицепрезидент на Техническия комитет на реферите Хосе Мария Енрикес Негрейра.

Твърди се, че каталунците са извършили плащания на стойност почти 7 милиона евро (6,2 милиона паунда/7,4 милиона долара) на Негрейра между 2001 и 2018 г. Прокуратурата разследва клуба за скандала, докато президентът Жоан Лапорта настоя, че клубът му е невинен.

Големият съперник на каталунците - Реал Мадрид, пък излезе с официална позиция по повод обвиненията.

„Кралския клуб“ първоначално предпочете да остане встрани, за да даде възможност на съда да работи спокойно.

Поради тази причина от „Сантиаго Бернабеу“ не се присъединиха към съвместното изявление, направено от клубове от първа и втора дивизия. На специална среща на борда на директорите обаче е било взето решение Реал активно да се включи като засегната страна.

„Реал Мадрид изразява дълбоката си загриженост относно сериозността на фактите и отново заявява пълното си доверие в действието на правосъдието, като освен това стигнахме до съгласието, че в защита на легитимните си интереси ще се включим в процедурата веднага щом съдията я отвори за всички засегнати страни“, гласи част от официалното изявление на Реал.

Може обаче да мине много време преди делото срещу Барселона да бъде разрешено, тъй като потенциално дългият съдебен процес току-що е започнал.