0

Б ългарските представители на Australian Open - Григор Димитров и Виктория Томова - записаха победа и загуба в мачовете си от първия кръг на първия за годината турнир от "Големия шлем".

Българските представители на Australian Open - Григор Димитров и Виктория Томова - записаха победа и загуба в мачовете си от първия кръг на първия за годината турнир от "Големия шлем".

30-годишният Димитров, който преди 12 месеца игра четвъртфинал в Мелбърн, не допусна изненада срещу чешкия квалификант Иржи Лехецка и го победи с 6:4, 4:6, 6:3, 7:5 за 2 часа и 48 минути игра.
Българинът, номер 26 в схемата, допусна само един пробив в целия мач, който дойде във втория сет, и направи двойно по-малко непредизвикани грешки от съперника си - 29 срещу 58. Той измъкна първия сет с пробив в последния десети гейм, в третия сет постигна такъв още в самото начало за 2:0, а в заключителната четвърта част превърна втория си брейкбол в 11-ия гейм в скрит мачбол, предаде БТА.


В следващия кръг на турнира Димитров ще играе с победителя от двойката между Беноа Пер от Франция и Тиаго Монтейро от Бразилия.
За съжаление Откритото първенство на Австралия приключи за представителката на България при дамите Виктория Томова. 26-годишната софиянка, която едва за втори път играе в основната схема на турнир от "Големия шлем", отстъпи с 3:6, 3:6 пред французойката Ализе Корне. Мачът продължи час и 33 минути.
Томова започна чудесно мача и поведе с 2:0 гейма, но допусна по-опитната Корне да спечели следващите четири. Българката отново проби за 3:4, но Корне върна пробива за 5:3, а малко след това взе и първия сет.
Във втория сет 61-вата в света Корне взе ранен аванс от 5:1 гейма и макар опонентката и да върна един пробив, отразявайки мачбол, това се оказа крайно недостатъчно за обрат.
Във втория кръг Корне ще играе с поставената под номер 3 в схемата Гарбине Мугуруса от Испания, която победи на старта с 6:3, 6:4 Клара Бюрел от Франция.