0

Г ригор Димитров осъществи един от най-паметните обрати в кариерата си и проби до полуфинал на ATP 250 турнира в Мелбърн ($ 521 000)

Григор Димитров осъществи един от най-паметните обрати в кариерата си и проби до полуфинал на ATP 250 турнира в Мелбърн ($ 521 000)

В първата си надпревара в своя 15-и сезон като професионалист, нашето момче отрази два мачбола и победи 57-ия в света Ботик ван де Зандсхулп. Поставеният под №3 Димитров удържас 6:7 (5), 6:0, 7:5 на централния корт "Род Лейвър Арина" след 2:45 ч битка.

Първият сет се проточи цели 65 минути, като в тайбрека 26-годишният нидерландец стигна до сетбол при 6:5 и го реализира на първи сервис на Гришо. Българинът започна мобилизирано следващия сет, вдигна качеството на играта си и не даде шанс на своя опонент, затваряйки частта на нула след по-малко от половин час.

Четвъртфиналистът от US Open прекъсна серията на Григор от 6 поредни гейма в началото на рашаващия сет. Ван де Зандсхулп успя да пробие за 4:2, а след това и да затвърди. При 2:5 Димитров сервираше за оставане в срещата и се справи на нула. После съперникът му подаваше за място на полуфиналите. Той поведе с 40:15, но първата ни ракета отрази двата мачбола, а след това върна пробива за 4:5. В един безкраен 11-и гейм хасковлията проби при петата си възможност и след това сервираше за победата. Той първо отрази две точки за връщане на пробива, стигна до мачбол и го реализира незабавно.

Рано утре сутрин Димитров ще срещне 24-годишният квалификант Максим Креси.

Американецът, който е №112 в света, надви със 7:6 (3), 6:4 Жауме Мунар (Исп), за да стигне първия си ATP полуфинал.

Относно трилъра, Гришо каза: „Страхотен начин да започна новата година. Не познавах опонента и беше истинско изпитание за мен. Определено се представих по-добре спрямо първия си мач, но искам специално да поздравя моя противник, който игра много добре. След края на втория сет бях наясно, че Зандсхулп няма да се предаде и ще се завърне в мача. Той сервираше невероятно по време на третия сет, докато аз не бях чак толкова убедителен. Освен това, допуснах тактическа грешка в хода на решителната част. При смяната на комплекта топки за игра трябваше да използвам нова ракета, но не го направих и това донякъде ми повлия. Въпреки това си повтарях, че не трябва да се отказвам и да продължа да се боря, вярвах, че ще успея”.

30-годишнана ни звезда не пропусна да благодари и на сънародниците си от трибуните. „Рибрейкът във втория сет със сигурност ми вдъхна сериозна доза увереност, но без публиката нямаше да достигна до тази победа. Вече 12 години подред българската агитка е до мен и с всяка година подкрепата им става все по-голяма, което ме прави наистина много щастлив”.

Другият полуфинал утре ще сблъска лидера в схемата Рафаел Надал и Емил Руусувуори (Фин). Испанецът продължи без игра слез отказ на противника му Талон Хрикспоор (Нид) заради травма на стъпалото.

Междувременно Димитър Кузманов и партньорът му Мохамед Сафуат (Ег) отпаднаха на полуфиналите на двойки на чалънджъра в Бендиго ($ 58 320) – 2:6, 2:6 срещу водачите в схемата Рубен Бемелманс и Даниел Мазур (Бел/Гер). Втората ни ракета вече се върна в Мелбърн, където ще тренир