0

Т енисист номер едно в света Новак Джокович, който бе екстрадиран от Австралия вчера, може да влезе на територията на Кралство Испания само, ако се съобразява със здравните правила на страната.

Тенисист номер едно в света Новак Джокович, който бе екстрадиран от Австралия вчера, може да влезе на територията на Кралство Испания само, ако се съобразява със здравните правила на страната.

Това заяви на пресконференция министър-председателят на иберийската страна Педро Санчес, цитиран от CNN.

"Всеки спортист, който желае да се състезава в страната ни трябва да се съобразява с правилата на Испания", отговори Санчес на въпрос по темата по време на съвместната си пресконференция в Мадрид с новия германски канцлер Олаф Шолц, който е на визита там. "Трябва да се съобразяваме с правилата независимо от това, кои сме", коментира на свой ред Шолц.

Следващият голям тенис турнир, който се провежда в Испания, е Мадрид Оупън, който започва в края на април. Същевременно пък самият Джокович притежава имение в курорта Марбейа, където семейството му прекарва повечето от времето си. Именно посещението му там в края на декември предизвика разнопосочни реакции в Австралия, тъй като в декларацията му за влизане в страната не бе упомената подобна визита. В последствие в интернет обаче изтече видео, показващо Джокович да тренира в Марбейа.

В рамките на въпросната пресконференция испанският премиер също така за пореден път призова за сериозен подход към ваксинацията, пише още CNN. Към момента страната има едно най-високите нива на ваксинирано население в Европа.

Въпреки думите на Санчес обаче, едва ли, поне към момента, ще има проблем сръбският тенесист да влезе в Испания. Там, за разлика от някои други западни държави, все още се признава и негативен резултат от PCR тест, както и удостоверение за преболедуване или ваксинация.