0

Т реньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Весела Димитрова избра момичетата, които ще наследят диамантите й, спечелили олимпийската титла в Токио 2020. В основния състав влизат Вая Драганова (18 г., капитан), Петя Борисова (23 г.), Камелия Петрова (15 г.), Женина Трашлиева (24 г.) и Елена Георгиева (17 г.). Както се знае, Димитрова пожела да подготвя два състава още в края на предишния олимпийски цикъл, преди игрите в Япония, като така в състава на златните медалистки попадна Ерика Зафирова.

Треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Весела Димитрова избра момичетата, които ще наследят диамантите й, спечелили олимпийската титла в Токио 2020. В основния състав влизат Вая Драганова (18 г., капитан), Петя Борисова (23 г.), Камелия Петрова (15 г.), Женина Трашлиева (24 г.) и Елена Георгиева (17 г.). Както се знае, Димитрова пожела да подготвя два състава още в края на предишния олимпийски цикъл, преди игрите в Япония, като така в състава на златните медалистки попадна Ерика Зафирова.

При селекцията на новия национален ансамбъл Весела запази това си изискване и сега във втория състав са Камелия Стоилова, Маргарита Василева, Рейчъл Стоянов, Биляна Везирска и Десислава Галионова. Стоилова бе резерва на олимпийските шампионки и се очакваше, че сега ще поведе новите момичета и ще наследи Симона Дянкова като капитан. Тя обаче не попадна в основния състав.

В А-отбора има две доста опитни момичета - Петя Борисова и Женина Трашлиева, които обаче ще са водени от доста по-младата Вая Драганова.

Борисова се смята за една от най-красивите гимнастички, която така и не успя да пробие в индивидуалното. Трашлиева пък беше изгонена от националния отбор през 2015 г. по настояване на тогавашния главен треньор индивидуално Ефросина Ангелова заради системно нарушаване на дисциплината. Сега обаче Женина има насреща си наставничка, която държи най-вече на дисциплината.

"Много желание и хъс показват новите момичета от ансамбъл жени. Два състава работят с пълна сила и с всяка изминала тренировка напредват видимо. Пред тима е вдигната най-високата възможна летва - олимпийската титла, и те всички отлично знаят какво се очаква от тях. Нов олимпийски цикъл, нов правилник и нови композиции (тази година ще играя съчетание с 5 обръча, а смесеното е с 2 топки и 3 ленти).

Всяка една се готви да бъде титуляр, независимо дали започва като състезател в първия или във втория отбор.

Конкуренцията вътре в отбора дърпа всяка гимнастичка напред", написаха от федерацията.

Преди няколко дни стана ясно, че новият ансамбъл ще пропусне първото състезание за сезона от веригата Гран при в Москва (18-20 февруари).

Отборът трябва да стартира на Световната купа в Гърция (18-20 март), но само ако България получи нарочна покана. Ако това не се случи, тимът ни ще дебютира на международната сцена на Световната купа в София (1-4 април).