0

Ш ампионът за 2016 година в Националната баскетболна асоциация Иман Шъмпърт прибави още една престижна титла в CV-то си - тази от танцувалното шоу "Dancing with the Stars".
31-годишният Шъмпърт, който в момента е свободен агент, бе избран за "крал на балната зала" заедно с партньорката си - професионалната танцьорка Даниела Карагач Пашкова в 30-ото издание на шоуто, което се излъчва по американската телевизия ABC. 
Бившият играч на Ню Йорк Никс, Кливланд Кавалиърс, Сакраменто Кингс, Хюстън Рокетс и Бруклин Нетс е първият професионален баскетболист, който печели телевизионния конкурс, пише БТА.


На финала в понеделник зрителите гласуваха измежду четири двойки, включително и за първата еднополова двойка в шоуто, съставена от влогърката ДжоДжо Сива и танцьорката Джена Джонсън. Шъмпърт и Карагач получиха от журито максимални оценки от по 40 както за фокстрот танца си в първия финален кръг, така и за този във волната програма след това за общ сбор от 80 точки. Същите оценки съдиите присъдиха и на Сива и Джонсън, които бяха определяни за фаворит в хода на почти целия сезон, но дадоха по-ниски на другите две двойки финалисти - 76 за Коди Ригсби и Черил Бърк и 78 Аманда Клутс и Алън Бърстен.


След гласуването на зрителите се оказа, че Клутс и Бърстен са четвърти, Ригсби и Бърк - трети, а Шъмпърт и Карагач получават по-голям вот на доверие от Сива и Джонсън. Баскетболистът бе толкова развълнуван от успеха си, че заяви единствено, че няма думи, с които да опише радостта си от победата.


През 2016 година Шъмпърт спечели титлата в НБА с отбора на Кливланд Кавалиърс, в който по това време играеха Леброн Джеймс и Кайри Ървинг, като във финала "калерите" победиха в седем мача Голдън Стейт Уориърс, правейки единствения до момента обрат от 1:3 победи в историята на финалните серии.
В предишни сезони на шоуто на сцената в балната зала са заставили и други величия от НБА като ветерана Карийм Абдул-Джабар, Рик Фокс, Дерек Фишер, Ламар Одъм и Мета Сандифорд-Артест.