0

М ъжкият национален отбор по волейбол официално има нов селекционер, стана ясно след проведения вчера Управителен съвет на федерацията. След двучасово заседание управата на волейбола реши мястото на Силвано Пранди да заеме доскорошният му помощник Николай Желязков. Договорът му ще е до олимпиадата в Париж 2024 г.

Мъжкият национален отбор по волейбол официално има нов селекционер, стана ясно след проведения вчера Управителен съвет на федерацията. След двучасово заседание управата на волейбола реши мястото на Силвано Пранди да заеме доскорошният му помощник Николай Желязков. Договорът му ще е до олимпиадата в Париж 2024 г.

За смяната се заговори отдавна, като шефът на централата Любомир Ганев обяви още през лятото, че Желязков е готов да поеме националите. В началото на месеца пък медиите в Италия тиражираха, че Пранди ще води само клубния си отбор „Шомон” и ще се откаже от българския тим.

През миналата година Цецо Соколов и съотборниците му записаха изключително слаби резултати под ръководството на италианеца, като най-много разочароваха с отпадането си на 1/8-финалите на европейското, показвайки и доста незадоволителна игра по време на турнира. Преди това

наредиха и серия от загуби в Лигата на нациите

което доведе до настроения срещу Пранди. Въпреки незадоволителните резултати обаче от УС благодариха на Силвано за съвместната им работа.

Новият селекционер Николай Желязков пък ще работи с изцяло български щаб, като единствено кондиционният треньор може да е чужденец. Първите мачове на националите за 2022 г. ще са през месец май, а от 21 до 26 юни България е домакин на турнир от Лигата на нациите.


Междувременно клубният тим на Желязков - „Нефтохимик 2010” (Бургас) приключи участието си във втория по сила европейски турнир - Купата на CEV. Волейболистите му загубиха от „Скра” (Белхатов) с 1:3 (10:25, 26:24, 15:25, 14:25) в мача-реванш, който се игра в зала "Енергия" в Белхатов.

Поляците победиха и в първия двубой в Бургас с 3:2 гейма и така се класираха за ¼-финалите, където ще се изправят срещу победителя от двойката „Аркада” (Галац) – „Юнайтед Волейс” (Франкфурт). Най-резултатен за българите бе Николай Учиков с 9 точки (1 блокада). За съперника Дик Коой бе над всички с 22 точки (1 ас, 4 блокади).

В същото време женският национален отбор все още е без треньор. На Управителния съвет бе взето решение 11-те кандидатури, повечето от които на чужденци, да бъдат сведени до три.

След като станат ясни 3-мата финалисти, документите им ще бъдат разгледани наново и ще се вземе крайно решение. Сред известните имена за поста са дуетът Радо Арсов-Антонина Зетова, както и бившият треньор на "лъвиците" Марчело Абонданца, Лоренцо Мичели и др.