0

С ветовният №2 Новак Джокович се провали при втория си опит да получи медицинско изключение през 2022 г., този път, за да участва на турнето в САЩ, което за него трябваше да стартира в Индиън Уелс ($9,6 млн.). Янките приемат само ваксинирани срещу COVID-19 играчи, а сърбинът отказва да направи това, като разчиташе, че мерките в САЩ ще бъдат разхлабени, докато стане време да пътува за турнира.

Световният №2 Новак Джокович се провали при втория си опит да получи медицинско изключение през 2022 г., този път, за да участва на турнето в САЩ, което за него трябваше да стартира в Индиън Уелс ($9,6 млн.). Янките приемат само ваксинирани срещу COVID-19 играчи, а сърбинът отказва да направи това, като разчиташе, че мерките в САЩ ще бъдат разхлабени, докато стане време да пътува за турнира.

Ноле анулира заявката си за участие в надпреварата, след като здравните власти в САЩ потвърдиха, че не могат да го допуснат в страната.

От ситуацията най-печеливш излезе Григор Димитров, който зае мястото на Джокович в основната схема и вече е поставен в турнира. Така хасковлията избегна тежкия жребий, според който можеше да се изправи срещу №3 Александър Зверев още във II кръг. Сега Гришо, полуфиналист от миналия сезон, ще почива на старта, а след това очаква победителя от Джордан Томпсън (Авл) и Давид Гофен (Бел).

Единствената ни представителка в надпреварата при жените

Виктория Томова, която записа две убедителни победи в квалификациите, отпадна в I кръг на основната схема

Първата ни ракета отстъпи с 6:7 (2), 4:6 на местната Клер Лиу.

Междувременно стана ясно, че шестима тенисисти от Украйна вече водят подготовка в България. Това се случи само 48 часа след като федерацията по тенис започна кампания за прием на състезатели, принудени да напуснат родината си заради войната. Става въпрос за играчи, които са непълнолетни и са придружени от своите майки.

На инициативата на БФТ пък са откликнали 20 клуба от цялата страна, като някои техни представители са предоставили свои апартаменти за спасилите се семейства. „Много от тях още пътуват към България. Непрекъснато получаваме запитвания. Най-напред по териториален принцип реагираха колегите от Североизточния и от Черноморския регион.

Във Варна, Добрич и Русе първите състезатели вече са настанени и осъществяват своята дейност. Тренировките за тях са безплатни.

Една от идеите ни е намерилите убежище у нас да се състезават в турнирите от държавния календар

със своите украински картотеки”, обясни на пресконференция отговорникът по координацията и директор "Развитие" към БФТ Илия Атанасов.

Националът Димитър Кузманов, който е и член на управителния съвет на федерацията, призова и другите спортове да последват примера на тениса. "Това е най-малкото, което можем да направим. С нас се свърза майка, сформирала асоциация на децата, играещи тенис от Украйна. Тя много се трогна, че ще ги допуснем до турнирите ни, а хубавото е, че в конкуренцията им ще се вдигне нивото и на българите”, заяви Мико.