0

Г арет Саутгейт отнесе много критики на Евро 2024, особено в първата фаза на турнира, но за да бъдем справедливи докрай, те не винаги бяха справедливи. Когато отборът ти два пъти подред е на финал на европейско първенство, а между двата турнира е стигнал до финал на световно, това е безспорна референция за класа. И тя идва не само от футболистите.
Ако анализираме в детайли статистическите показатели на Англия, ще видим, че те плътно се доближават до класическата испанска тити-така отпреди десетина година. На Евро 2024 „трите лъва“ са играли повече с топката от „фуриите“ (58,8% владение срещу 57,3%) и са си я подавали по-често (3 986 паса срещу 3 544), като тук разликата не и чак толкова незначителна. Британците дори са с по-висок процент точни пасове, макар и със съвсем малко.

ВРЕМЕ Е! ИСПАНИЯ СРЕЩУ АНГЛИЯ! Сеньор или Сър в големия финал на ЕВРО 2024 в Германия!

От друга страна, Луис де ла Фуенте явно си е направил необходимите изводи от слабостите на предшествениците си е и също е внесъл внесъл определени корекции. Днес Испания е много по-вертикален отбор, който по-често тръгва на дрибъл (131 опита на Евро 2024 срещу 104 за Англия). Основната му цел е да стигне максимално бързо до удар, като тук вече разликата е осезаема (108 срещу 66). Същевременно „ла роха“ е и доста по-безскрупулен тим, който много по-често прибягва до нарушения (83 срещу 50).

Още разработки четете в днешния брой на "Мач Телеграф"

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX