0

В Испания често обичат да се позовават на статистиката, отчитайки серията си от 23 поредни години, в рамките на които не са губили финал, както на клубно, така и на национално ниво. Но ако говорим за директните двубои на „фуриите“ срещу Англия, ситуацията е доста по-различна. „Ла роха“ отстъпва в общия баланс, а ако говорим за съотношението на силите на големи първенства положението й е почти катастрофално. На европейски Англия е със стопроцентов актив срещу Испания, а единственото им поражение от този съперник на значим турнира датира отпреди 74 години.

ВРЕМЕ Е! ИСПАНИЯ СРЕЩУ АНГЛИЯ! Сеньор или Сър в големия финал на ЕВРО 2024 в Германия!

Мондиал 1950

Англия за пръв път участва на световно, прекратявайки блестящата си изолация, отивайки на турнира с големи илюзии, които имат твърде малко пресечни точки с реалността. Те обаче бързо са попарени със загубата от непретенциозния тим на САЩ с 0:1. Все пак британците запазват шанс да се измъкнат от групата при победа в последния си мач срещу Испания и евентуална въртележка. Нищо подобно обаче не се случва. Испания печели с 1:0 с попадение на легендарния си голмайстор Телмо Сара, за да запише най-доброто си участие на световно преди титлата от 2010 г.

Евро 1968

По онова време форматът на европейските все още е доста рудиментарен. Финалната четворка е на неутрален терен, а четвъртфиналите са на разменено гостуване в два мача. Двубоят между Англия и Испания се очаква с голям интерес, тъй като е сблъсък между действащия световен и европейски шампион. Получават се равностойни срещи, но и в двете връх вземат британците. Те печелят първия мач в Лондон с късен гол на легендата си Боби Чарлтън. На ревана на „Бернабеу“ испанците повеждат веднага след почивката с попадение на Амаро Алмансио, но гостите отново вземат връх след обрат, подпечатан с точни удари на Мартин Питърс и Норман Хънтър.

Евро 1980

Испания и Англия се срещат в груповата фаза на първото модерно европейско първенство, макар в него да участват само 8 отбора. Те са разделени в две групи, като първенците в тях отиват на финала, а заелите второ място играят за бронзовите медали. Съперниците вземат само точка от първите си два мача, и когато идва ред на играят помежду си, могат да се надяват максимум на втората позиция. Тревор Брукинг дава ранен аванс на „трите лъва“, но след почивката Дани изравнява от дузпа. Скоро след това испанците получават още една дузпа. Дани вкарва и нея, но австрийският съдия Ерих Линемайер нарежда тя да бъде пребита. Този път Дани сменя ъгъла, но вратарят Рей Клемънс плонжира в правилната посока и спасява. След час игра Тони Уудкок отново извежда британците напред с добавка. До края късметът окончателно обръща гръб на Испания, след като удар на Рафаел Гордильо среща гредата. Победата обаче не свършва работа на англичаните заради резултата в другия мач, който в крайна сметка ги праща на третата позиция.

Цялата разработка четете в днешния брой на "Мач Телеграф"

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX