0

И спания се справи очаквано и сравнително лесно с Грузия. „Фуриите“ победиха с 4:1 в Кьолн, след като Льо Норман си вкара автогол рано в мача, но след това нещата си дойдоха по местата и с попадения на Родри, Фабиан Руис, Нико Уилямс и Дани Олмо испанците стигнаха до 1/4-финалите. Там те ще се изправят срещу Германия, в това означава битка срещу историята. Причината е, че на големи турнири иберийците никога не са стигали до победа срещу съответните домакини, а загубите често са били болезнени или срамни. Ето кои са досегашните такива 9 случая.

Мондиал'34: Сянката на Мусолини
(Италия – Испания 1:0)

Испания прави своя дебют на световни първенства с победа в първия кръг над Бразилия с 3:1. На 1/4-финала във Флоренция трябва да се изправи срещу Италия. В Испания този сблъсък често е наричан „Грабежа на века“. Той завършва 1:1, след като Регейро дава аванс на „фуриите“, а Ферари изравнява малко преди почивката. Налага се преиграване и там скандалите са огромни, като мнозина виждат зад тях сянката на Мусолини. Легендарният вратар на Испания Рикардо Самора е контузен от първия мач и не играе в преиграването. Неговият заместник Хуан Хосе Ногес е буквално малтретиран от италианците при единствения гол в мач на Джузепе Меаца, а швейцарският рефер Рене Мерсе си затваря очите. След почивката той отменя две чисти попадения на Испания и помага на „адзурите“ да продължат напред.

Мондиал'50: Мараканацо
(Бразилия – Испания 6:1)

Според регламента на Мондиал'50 след груповата фаза има финална четворка, в която се играе по системата всеки срещу всеки. В нея са отборите на домакина Бразилия, Уругвай, Швеция и Испания. На 13 юли „Фуриите“ излизат на „Маракана“ и падат тежко с 1:6. Този погром влиза в историята като „Мараканацо“, а надеждите за титла след 2:2 в първия мач срещу бъдещия световен шампион Уругвай набързо се изпаряват.

За останалите двубои търсете днешния брой на в. "Мач Телеграф"