0

Л амин Ямал и съотборникът му на десния фланг на Испания Хесус Навас вписаха със златни букви имената си в книгата на вечните футболни рекорди.

Хлапакът от Барселона свали от първото място не кого да е, а Краля на футбола Пеле – при това за два рекорда.

Да те изкъпе Меси! Бълхата и новото футболно чудо на Испания Ямал си имат тайна (СНИМКИ)

Срещу Франция снощи Ямал, на 16 години и 362 дни, стана първият полеви футболист в света, участвал на полуфинал на голямо първенство – Евро или Мондиал.

Досега рекордът държеше Пеле – 17 години и 244 дни на полуфинала на световното през 1958 г. в Швеция. И то пак срещу французите.

Бразилецът, който е единственият с 3 световни титли в историята на футбола, бе детрониран от Ямал и като най-младия футболист с гол на Евро или Мондиал. Неговият рекорд - 17 години и 239 дни от Швеция'58, също е вече история след снощия мач на Ямал.

А „дядо“ Хесус Навас пък прати в забрава футболното дълголетие на две други легенди – Фриц Валтер (Германия) и Гунар Грен (Швеция), които на мондиала в Швеция през 1958 г. бяха на по 37 години и 236 дни на полуфинала между отборите им на въпросното световно първенство.

Снощи Навас игра полуфинал като титуляр на достолепната футболна възраст от 37 години и 231 дни, най-високата в историята не само за европейско първенство, но и за световно.