0

Л ионел Меси беше на 20 години, новото футболно чудо на Испания Ламин Ямал току-що беше роден: тяхната любопитна снимка отпреди 16 г. стана хит тези дни. 

На нея се вижда как аржентинската звезда на Барса къпе новата надежда на „Ла Фурия“.

Преди четвъртфинала на Европейското първенство между Испания и Германия, Мунир Насрауи, бащата на испанския национал, който едва 16-годишен прави фурор на Евро 2024, се похвали с футболния орисник на чедото си в социалните мрежи.

Насрауи написа: "Началото на две легенди." 

По онова време Меси вече е играл в Шампионската лига и е участвал в първото си Световно първенство. А Ямал е бил само на около месеца.

Но как се стигна до тези изумителни снимки? 

Те са направени през 2007 г. за благотворителен календар за каталунския вестник Sport, който включва играчи на  Барселона. По ирония на съдбата и бебето, изкъпано от Лео, тръгна по неговия път – стана футболист на Барса.

„Това беше трудна снимка“, спомня си фотографът Жоан Монтфорт, автор на снимката, пред The ​​Athletic. 

„Меси и до днес си е срамежлив, но беше много по-срамежлив, когато започна, и ето го тук с малко бебе в пластмасово корито, пълно с вода. И с майката на бебето до тях.

В началото нямаше много взаимодействие. Беше трудно за всички. Но малко по малко всичко си дойде на мястото и накрая се получи доста добра снимка."

Ямал, който сега е на 16 години, беше обучаван като Меси в младежката академия на Барселона Ла Масия и направи своя дебют в първия отбор през пролетта на 2023 г. като 15-годишен. 

Сега прави сензация на Евро 2024 и като най-младият играч в историята на европейско първенство вече се отличи с три асистенции преди полуфинала с Франция утре.

Говори се, че Обеликс, великият герой от комиксите, е цамбурнал в котел с магическа отвара като дете и така е придобил суперсили за цял живот. 

Знае ли някой в какво е къпал малкия Ямал Меси?, пита германският "Шпигел".

Ямал – един много специален играч