0

Р ики Виля и Ози Ардилес са първите аржентинци, които заиграват в Англия преди 44 години, докато сега „гаучосите“ разчитат на куп играчи от Премиершип.

Но надали на някого му е минавало през главата мисълта, че футболист от Брайтън ще пази гърба на Лео Меси и нещо повече – дори ще отключи атакуващия код на Бълхата на световното в Катар. Е, точно това прави сега Алексис Мак Акалистър, както се изписва името му на испански.

Аржентинските специалисти и медии вече са единодушни, че именнo Алексис е човекът, който е накарал „албиселесте“ и Меси да намерят себе си след шокиращата загуба от Саудитска Арабия.

Мак Алистър имаше участие в първия гол на Аржентина срещу Австралия, като именно той хвърли паса към Отаменди, който след това укроти топката пред Меси.

За това, че малцина са очаквали Алексис да е основен играч говори и още един факт – малко са фланелките с №20 в агитката на тима, която е най-многобройната в Катар. Той вероятно нямаше въобще да попадне в състава на Скалони, ако ФИФА не беше вдигнала бройката на играчите от 23 на 26, а и ако Джовани Ло Селсо не се беше контузил.

Всъщност кариерата на Мак Алистър е достатъчно необичайна. Неговият баща Карлос е бивш футболист, като е бил ляв бек в Архентинос Хуниорс, Бока Хуниорс и Расинг Клуб. Част е от разширения състав на Алфио Базиле за Мондиал'94, като дори попада в официалния албум за стикери са това световно. Братът на Карлос – Патрик Мак Алистър, също е бил футболист в Аржентина и Мексико, като в края на миналия век решават да основат собствена школа. Карлос дори се изкачва постепенно в спортното управление на Аржентина, като в периода 2015-2018-а е министър на спорта.

Голямата му радост сега идва именно от сина му Алексис, който не само е на Мондиал 2022, но е и основна фигура в тима на Скалони.

„Баща му не успя да участва на Мондиал'94. Сега иска от мен да давам най-доброто. Дано да е така“, каза след мача с Австралия Алексис. И определено досега не разочарова баща си.