0

Е дин пропуснат мач заради травма, останалите не особено успешни с един гол от дузпа срещу Полша, без големи фойерверки, това е Килан Мбапе дотук на Евро 2024. Всъщност най-запомнящият се му момент дотук е драмата с фрактурата на носа и проблемите с предпазната маска, с която играе. В цялата тази история има един изключително символичен момент. Точно, както маската скрива част от лицето му, така и мачовете дотук скриват голяма част от потенциала му.

Засега Франция продължава напред основно благодарение на дефанзивната си стабилност. Но тя рано или късно (и най-вероятно още на четвъртфинала срещу Португалия) ще има нужда от най-добрия си футболист, който да направи разликата.

Духът

Дотук Мбапе не действа като типичната звезда, обсебена от личната си статистика. Тъкмо обратното, чувства се част от цялото, заявявайки по повод партньорството си с Тюрам – „Маркъс няма да се съобразява с мен, а аз с него“. Мбапе е търпелив, поставил се е изцяло на разположение на Дидие Дешан и дори говори изцяло в неговата стилистика, че отборът трябва да върви напред стъпка по стъпка. Прави впечатление, че в колективен план на ежедневно ниво той се чувства изключително удобно.

Тялото

След един доста противоречив сезон с ПСЖ в хода, на който той не бе твърд титуляр, а понякога оставаше на пейката (особено през пролетта, когато съотношението играе/не играе бе сведено почти до 50:50), Мбапе предварително бе наясно, че ще има нужда от специфична подготовка, за да влезе в ритъм за европейското. От друга страна, той бе доста по-съхранен в кондиционно отношение, което често пъти е ключов фактор на големи първенства.

Първият му мач от контролите (3:0 срещу Люксембург) излъчи някои позитивни сигнали, но болките в гърба и леката травма на коляното му попречиха да излезе срещу Канада четири дни по-късно. След това дойде и сблъсъкът с Кевин Дансо и фрактурата на носа заради, която пропусна втория мач от групата срещу Нидерландия.

Целия материал на авторитетния "Екип" четете в днешния брой на в. "Мач Телеграф"