0

С аудитска Арабия отпразнува еуфорично сензационната победа с 2:1 срещу Аржентина на старта на Мондиал 2022 . Крал Салман нареди официален празник за сряда, според държавната агенция SPA. 

Това се отнася за всички служители в публичния сектор и в частния сектор, както и за всички студенти в ислямското кралство. 

Успехът на Саудитска Арабия е една от най-големите сензации като победите на Алжир срещу Германия през 1982 г., на Северна Корея срещу Италия през 1966 г. и на САЩ срещу Англия през 1950 г.

Саудитските медии приветстваха "историческа победа" и "героичен епос" във вторник. 

Особено бе похвален вратарят Мохамед Ал-Оуайс, който осигури победата срещу големия фаворит със своите спасявания. 

„Хиляди, хиляди поздравления, за вас, герои“, написа в Twitter саудитският спортен министър Абдулазиз бин Турки Ал Файсал. 

Отворен вход бе обявен за три увеселителни парка, за да се отпразнува победата.

Снимки от саудитската телевизия Al-Ekhbariya показаха саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман да празнува успеха пред телевизора. „Цяла Саудитска Арабия празнува победата на Зелените над Аржентина“, заглави телевизионният оператор и интервюира ентусиазирани фенове.

Саудитският успех предизвика радост и в други арабски страни. Коментаторът от базираната в Катар спортна телевизия Bein Sports с вълнение очакваше края на 14-минутното добавено време. 

„Къде е последният съдийски сигнал?“, молеше се той към словенския рефеп Славко Винчичан.

Когато той прозвуча, коментаторът го отбеляза с едно проточено „Аллахаааахххххххх“ в микрофона, с което той вече беше отпразнувал втория гол на саудитците за 2:1. „Това е абсолютно безумно, буквално“, възкликна той.

Политически капитал от успеха

В същото време привържениците на саудитското кралско семейство се опитаха да използват политически успеха. Те посочиха, че престолонаследникът Мохамед не е натоварил играчите с прекалени очаквания, когато прие отбора преди Световното първенство, проправяйки по този начин пътя към успеха. 

Престолонаследникът, син на крал Салман, е реалният силен човек в Саудитска Арабия.

В международен план той е силно критикуван за нарушаване на човешките права. Американските разузнавателни агенции го обвиниха, че е отговорен за убийството на саудитския журналист в изгнание Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул от отряд убийци, командировани от Рияд.

СЕНЗАЦИЯТА Е ФАКТ! Саудитска Арабия шокира Аржентина и света