0

„Никой не е пророк в собствената си земя“. Тази библейска поговорка е подходяща за Евро 2024. Причината е, че 82 футболисти на турнира представляват отбор, различен от страната, в която са родени. Това е нарастваща тенденция спрямо миналото европейско първенство, на което такива играчи бяха със 17 по-малко. Вярно е, че строго погледнато не всички от тях са натурализирани, а има и доста любопитни случаи. Само четири от 24-те национални тима (Австрия, Чехия, Дания и Нидерландия) нямат така наречените чужденци в редиците си.

ДОМАКИНИ В ИЗГНАНИЕ

15 са играчите, родени на германска земя, които се състезават за друг национален отбор, различен от Бундестима. Любопитно. Някои от тях като Вили Орбан (Унгария), Лазар Самарджич (Сърбия) и Йосип Станишич (Хърватия) дори имат мачове за младежките формации на Германия. Валдемар Антон е обратният случай. Той представлява Германия, въпреки че е роден и е живял в Узбекистан до двегодишна възраст. Нещо повече, оригиналното му име е Владимир. Той говори руски и узбекски език.

АЛБАНСКИЯТ ФЛОТ

Войната създава сложна географска ситуация на Балканите, като безброй емигранти се разпръскват по целия свят. Албания е най-показателният случай. Само седем от общо 26 души са родени в страната: Клаус Джасула, Казим Лачи, Ернест Мучи, Кристиан Аслани, Елсаид Хисай, Елхан Кастрати и Рей Манай. 


Останалите са от Швейцария, Северна Македония, Германия, Косово. 

ДЕЦАТА НА ИСПАНИЯ

„Ла Фурия Роха“ разполага с френска стена в защита, образувана от Аймерик Лапорт и Робин Льо Норман. Особено за Лапорт имаше сериозна дискусия, но той така и не получи повиквателна от Дидие Дешан. В крайна сметка футболистът на Ал Насър дебютира за Испания през 2021 година, макар че има десетки мачове за младежките формации на Франция.

ЕДИН РУСНАК В УКРАЙНА

Възможно е, ако му бъде позволено, Андрий Ярмоленко да изтрие Санкт Петербург от акта си за раждане. „Израснал съм в Украйна и се смятам за 100% украинец“, казва той. Ето защо не е изненадващо, че бившият играч на Борусия Дортмунд и Уест Хем остро осъди нахлуването на Русия в Украйна. Ярмоленко няма спомени от живота си в Русия, тъй като семейството му се завръща в Украйна след разпада на Съветския съюз, когато футболистът е на три години.

Целия материал на "Марка" четете в днешния брой на в. "Мач Телеграф"