0

С вързват ги баскетболът и любовта. Така в резюме може да се обобщи приказката между Де'Арън Фокс, съотборникът на Александър Везенков в Сакраменто Кингс, и любимата му Ресе.

„След мач винаги премислям какво да му кажа. Ако е имал лош ден, тогава питам: „Как си?, Здрав ли си?“. В другите случаи: „Доволен ли си?“. Това е всичко, което ми е важно да знам. Очевидно е, че няма да е доволен, ако е загубил, но Де'Арън на първо място е човекът, за когото ми пука. Това с баскетбола ще продължи още най-много 12 години. След това ще можем да се фокусираме само върху нашите отношения”, казва Ресе, която преди бе известна с моминското си име Колдуел. Тя също има зад гърба си отлична кариера в баскетбола, но сега е в най-важната роля – на майка, след като в началото на март дари съпруга си с момче Рейн.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by De'Aaron Fox (@swipathefox)

Началото

„Възхищавам се от живота, който Ресе и Де'Арън са си построили извън залата”, коментира собственикът на Кингс Вивек Ранадайв. „Когато го видях за първи път, той беше хлапак на 19, а сега е 25-годишен женен мъж, който ще става баща. Това е забележително. Кой можеше да предположи, че тя ще срещне бъдещия си съпруг по време на едногодишния си престой при нас”, казва бившата треньорка на женския отбор на Южна Калифорния Линдзи Готлиб, която е работила с Ресе в Бъркли. „Харесвам много Де'Арън. Той е страхотен пич. Радвам се за тях”.

Баскетболистът е водещ играч на Кралете още от времето, когато бе избран под номер пет в драфта на НБА през 2017-а. Кралете разполагат и с други талантливи и успешни играчи - двукратния участник в Мача на звездите Домантас Сабонис и Кийгън Мъри. Но когато става дума за Краля на Кралете – това безспорно е Де'Арън Фокс.

„Има всички предпоставки Де'Арън да бъде избран за Мача на звездите. Да гледаш как израства на игрището и извън него, е вълнуващо и специално”, коментира Ранадайв. „Той е безстрашен атлет и прецизен стрелец, който дава по 110% от себе си във всеки мач. Този сезон е поел водещата роля в отбора. Раздава се в големите мачове, но в същото време надъхва съотборниците си да дадат най-доброто от себе си. Всички се наслаждаваме на бързината, техниката и атлетизма му на терена”.

„Де'Арън е за Мача на звездите. Надявам се треньорите, медиите и феновете да го изберат. Но най-хубавото нещо е, че до този момент е демонстрирал само малка частица от таланта, с който разполага. Той не се побира в статистики и класации. Бързината му е невероятна. Скоростта, с която се прицелва и стреля, варира от нула до една секунда”, коментира Майк Браун.

Предистория

Ресе Колдуел (вдясно) също може да се похвали с отлична кариера.

 Ресе Колдуел (вдясно) също може да се похвали с отлична кариера.
Getty Images

Любимата на звездата – Ресе, споделя неговата любов към баскетбола. Наследява я от баща си, треньора Рей Колдуел. Логичното се случва и тя избира да играе. През 2012-а е избрана за Мача на звездите в Колежанската лига. Тогава е второкурсничка, но напуска гимназията и преминава на индивидуално обучение, за да има повече време за тренировки. Изработва своя програма, която освен баскетбол включва йога и плуване. С часове гледа и изучава играта и движенията на гардовете Стивън Къри и Дерон Уилямс.

Продължава баскетболната си кариера под ръководството на баща си в Сан Антонио Файнест. На два пъти печели титлата при момичетата до 16 и 18 години. През 2014-а е класирана на девето място в селекцията на ESPN за най-обещаващите 100 девойки. В новобранската си година в колежанската лига – 2014/15, записва средно по 6.9 точки на мач за сезон 2014-2015. После се присъединява към Тексаския университет, където треньор отново е татко Рей. През 2018-а се дипломира като бакалавър в специалност „Бизнес”. Следва трансфер в Бъркли. След това се присъединява към летния подготвителен лагер на Вашингтон Уизардс и влиза в драфта за 2018 г.

И тогава идва ключов момент. Тя стои на паркинг в Лас Вегас и чака свой приятел - Хари Джайлс, който играе при Кралете. В този момент покрай нея минава Де'Арън. „Обикновено всички баскетболисти от Тексас се познаваме. Аз съм две години преди него. Бях го гледала много пъти, но очевидно той не ме познаваше и ме подмина”, спомня си Ресе. „Всъщност не познавах никакви момичета, които са с две години по-големи”, казва на свой ред Фокс. След няколко секунди Ресе пробва късмета си и му пуска съобщение в Инстаграм, което гласяло: „Добре де, нищо ли няма да кажеш?”. „Не съм я забелязал, качвам се в стаята и получавам съобщението”, спомня си гардът. „Написах: „Не знам за какво говориш. Не те познавам и не съм те виждал”.

Ресе обаче се върнала обратно в хотела и се видяла с Де'Арън в лобито. Заговорили се и не спрели четири часа. Тя трябвало да се прибира, но решила да пропусне тренировката, за да прекара повече време с него. След като се върнала в Бъркли, последвал осемчасов видеоразговор.

Решили да се виждат, а за място на срещите избрали точка, която е на равно разстояние от Сакраменто и Бъркли. „Беше много приятно да си говорим”, спомня си Де'Арън. „Цялата първа година срещите бяха просто приятелски”, допълва Ресе.

Връзката

Разбира, че той е сериозен, когато идва да я гледа в последния мач от сезона. „Беше взел кола под наем, за да стигне навреме. Това бяха доста усилия. Казах си: „Този май си пада по мен”, спомня си бременната съпруга на звездата. „През този сезон Бейлър спечелиха шампионата, а следващият й мач беше с тях. Казах й: „Няма начин да ги биете”, разказва Де'Арън. „Отнесоха ни с 40 точки, но въпреки това аз играх добре”, допълва Ресе.

Преди да се присъедини към отбора на Калифорнийския университет, тя помолила Готлиб да й помогне с връзка за стипендия при Голдън Стейт с идея да се развива като треньор. След дълга кореспонденция Ресе била поканена на летния предсезонен лагер на Воините. Впечатлила ги и получила стипендия за сезон 2018/19.

Избрана е в драфта през 2019 г. от Сиатъл Стормс. Точно преди да се присъедини към новия си отбор, става нелеп битов инцидент, при който чупи китката си. „Закараха ме в Спешното. Докторът каза, че ще ме гипсират. Казах им: „Няма начин. Предсезонният лагер започва след две седмици. Никакъв гипс, само бинт”. Ресе решава да скрие контузията и се възползва от факта, че счупената китка е лявата, а тя стреля с дясната ръка. Стиска зъби и в първата контрола отбелязва 15 точки и дава 4 асистенции. На задължителните медицински прегледи лъже, че е и тендовагинит и затова има временен проблем с ръката. Първоначално лъжата минава, но впоследствие истината лъсва. Тя не може да вдига тежести и да използва счупената си ръка. Стормс я уволняват. Тогава й се обажда Де'Арън и й казва: „Върни се у дома в Сакраменто”. Тя се мести да живее при него и след два месеца става видеоанализатор за отбора на Тексаския университет. Двойката отново е принудена да общува от разстояние. Мачовете в колежанската лига са прекратени на 11 март 2020 г. заради пандемията от коронавирус. На 3 април треньорката на отбора на Тексаския университет Карън Остин е уволнена и Ресе също остава без работа. Връща се при любимия и се карантинира при него. На 10 септември той й предлага брак, женят се на 6 август 2022-а в Малибу.

Четири месеца преди сватбата Ресе къса ахилесово сухожилие по време на квартално баскетболно мачле. Оперира я докторът на Кралете. „Трябваше да влизам във форма за сватбата, а не можех. Можех само да вдигам тежести, никакво кардио. Как се свалят килограми така? Беше ужасно. Кракът ми беше огромен. Каква първа брачна нощ...”, спомня си Ресе.

Майкъл Дж. Спиърс, andscape.com