0

Ч удото на руското фигурно пързаляне Камила Валиева е показвала невероятни неща на леда, защото е била тъпкана с лекарства с общо 69 активни съставки. 17-годишната звезда отнесе 4 г. наказание за употреба на допинг от Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана. Скандалът с Камила избухна в разгара на игрите в Пекин 2022, където тя изпълни четворен скок и донесе отборното злато на тима си. След решението на КАС титлата бе отнета и Русия се смъкна на трето място в класирането.

Световната антидопингова агенция е открило служебна бележка, предадена поверително през март 2022 г. от Руския национален институт за обществено здраве до местната антидопингова агенция (РУСАДА). Според „Кориере дела сера“ това е „най-смущаващият документ, публикуван някога относно безскрупулната лекота, с която в Русия са манипулирани младите спортисти“.

В урината на Валиева бе открит триметазидин (използва се за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания - б. р.) и за да изгради защитата й, търсейки доказателство за възможно замърсяване или неволно приемане, РУСАДА поискала пълния списък с лекарства, които са й били прилагани от лекарите на националния отбор от 13- до 15-годишна възраст, когато тя вече е смятана за феномен. Частичният списък на продуктите е шокиращ: 60 различни лекарства и добавки с общо 69 активни съставки. Сред тях има препарати за лечение на сериозни или хронични патологии, сред които хапчета за анемия, сърдечни заболявания, исхемия, хепатит, чернодробна и панкреатична недостатъчност, хроничен гастрит и др., както и болкоуспокояващи. Сред различните добавки се откроява екдистеронът, търсен от бодибилдърите, за да натрупат маса, а Камила тежала 45 кг при ръст 158 см.

Самата тя оправда наличието на забранения триметазидин в тялото си със "силното късогледство" на своя дядо Генадий Соловьов, който е сложил, без да иска, таблетка за сърце в ягодов сладкиш. Камила го взела в Санкт Петербург, където на първенството на Русия дала фаталната проба.

"Виждала съм, както дядо ми чупи хапчетата си с нож, след което ги разтваря в чаша вода. Може да съм пила от същата чаша, когато съм била при него. Може също така да съм яла нещо, което е било приготвено на същата тази дъска. За последно там ядох ягодов сладкиш, който вероятно е бил приготвен на дъската, на която по-рано е разчупено това хапче", обяснила Валиева, а по-късно станало ясно, че дядото не й бил роднина, а баща на бившия приятел на нейната майка Алсу. Генадий Соловьов придружавал момичето на тренировки, за да я пази от нейните фенове. Самият Соловьов отказал да се яви на делото, отговарял на въпросите по пощата и не представил доказателства, че е приемал въпросното лекарство.