0

Н а 36 години нападателят на Франция Оливие Жиру играе като в разцвета на силите си. На световното първенство той се представя така, че накара феновете бързо-бързо да забравят за носителя на „Златната топка“ Карим Бензема.

„Ставам все по-добър, като виното. Смешно е, но приятелите ми го твърдят“, казва за себе си нападателят, в чиито вени тече италианска кръв. Може да е смешно, но е истина.

Средностатистическият футболист достига пика си между 25 и 27. На 29 вече се смята, че нападателите са минали през своя златен връх. Но не и Жиру. Когато навърши 29, той имаше едва 13 гола за Франция. В 1/8-финала срещу Полша вкара своя 52-ри, с което стана абсолютен рекордьор за „петлите“, оставяйки зад гърба си легендата Тиери Анри (51).

 

„Чувствам се отлично. В играта ми има настроение. Някой много мъдър човек е казал, че ние си оставаме на 20, а останалото е опит. Така е и при мен, чувствам се като на 20. Такъв съм на терена - един млад играч, който е жаден да бъде първи. В един момент тялото ми ще каже стоп, но за момента е мой верен спътник в това пътешествие. Няма ограничения, всеки ден показвам това на младите. Хубаво е да изпълнявам ролята на големия им брат“, продължава с мъдрите слова Жиру, който записва дебют за националния отбор, когато е на 25 и играе в Монпелие. В отбора го вика Лоран Блан. Оттогава футболистът, вече ветеран, е навъртял 117 участия.

Елегантен французин

Настоящият му отбор Милан е богат с двама ветерани, и двамата големи голмайстори - Ибрахимович и Жиру. „Сам себе си Златан нарича Бенджамин Бътън (б.р. - герой от романа на Скот Фицджералд, който се ражда старец, с времето младее и  умира като бебе). Но тарикатът швед блъфира. Истинският Мистър Бътън е елегантният французин, извел Милан до първа титла от 11 години. И всичко това, докато Ибра беше контузен“, пише за Оливие сайтът inews.co.uk.

Травмата на Карим Бензема и решението на селекционера Дидие Дешан да повика негов заместник означаваше само едно - шанс за Жиру. Той го грабна и не го изпусна, вкара три гола, а сега му предстои сблъсък с някои стари приятели от Висшата лига.

„Те правят отличен турнир, но се надявам, че срещу нас в събота ще се озорят“, заяви на пресконференция бившият играч на Арсенал и Челси. „Познавам ги отлично, говорим си много за тях с нашия капитан Юго Лорис. Категорични сме, че не трябва да губим от тях. За нас това е един специален мач. Те имат млади играчи. Имат и качество, но и натрупвания. Имат различни опции и мачът ще е интерес за зрителите. Вярвам, че ще приключи добре за нас“.

Ключът

Като най-опасен в състава на „Трите лъва“ той описва Хари Кейн, който също като него има 52 гола за националния отбор. Нападателят на Тотнъм и капитан на англичаните е само на един зад рекордьора Уейн Рууни.

„С Лорис си говорим и за него. Двамата много си приличаме. Висок е, мощен и има нюх. В последните месеци и години той участва повече в играта. Не знам дали е заради треньора му, или просто е претърпял развитие, но подава много по-често. Все така е отличен голмайстор, но в същото време може да подаде онзи последен, ключов пас. Има много прилики с мен, но има и разлики“, описа Жиру съперника си в 1/4-финала.

В Англия обаче не е само Кейн. „Трите лъва“ са отборът с най-голям брой играчи, записали името си сред голмайсторите. 8 са отбелязали 12 попадения. „Имат много бързи крила. Въпреки че са опасни и в много други моменти, именно това може да е ключът, който да реши мача. Трябва да сме солидни в защита и да блокираме фланговете им, но те ще трябва да направят същото, тъй като ние също сме бързи“, каза още Жиру за големия сблъсък утре.

13 години

До него в атаката на Франция е Килиан Мбапе, който е роден 13 години след него. Именно това партньорство помага на 36-годишния Оливие да изглежда по-млад и да се движи по-бързо.
И въпреки неговия рекорд погледите преди мача с Англия са насочени главно към Мбапе и как може да бъде спрян от защитниците на „Трите лъва“. „Той е най-добрият нападател, с когото съм играл. Все още не сме видели най-доброто от него. Пожелавам му да счупи всички рекорди. Убеден съм, че именно той ще мине моя“, не пести суперлативи Жиру за съотборника си в националния отбор.

Но за да се пробие защитата на Англия, която записа три последователни сухи мрежи в Катар – срещу Сенегал в 1/8-финала и Уелс и САЩ в групите, вероятно ще е нужен и друг освен Мбапе. И точно тук е ролята на Жиру.

„Оливие е истински лидер, пример за новото поколение“, казва за него вратарят Юго Лорис. „Имаме много млади играчи в отбора, те могат само да се поучат от него. Спадовете и възходите нямат значение, важното е да запазиш силата на ума и духа си във важните моменти. Важно е никога да не се отказваш“, продължава Лорис.

„Трудно е да си представим, че Мбапе може да стане по-добър, но тандемът му с Жиру му помага да прави точно това. Ветеранът му дава единственото нещо, което 23-годишният нападател на Франция и ПСЖ не притежава в арсенала си - богат опит. Такъв, който може да насочи Мбапе и Франция към славата тази зима“, пише inews.co.uk.

Съпругата Дженифър издаде тайната

 

Съпругата на Жиру - американката Дженифър, е верен спътник в живота на нападателя. Двамата са семейство от 2011-а и се радват на четири деца.

„Оливие се гордее много с рекордите с екипа на Франция. Но в същото време той е широкоскроен. Дава всичко за колектива, радва се на успехите на останалите“, казва брюнетката, която е в Катар, за да подкрепя съпруга си.

„Той заслужава респект и уважение, защото има силен дух и интелект. И никога не се предава. Обръща внимание на психиката и физиката. Футболът е неговият живот. За него ще се говори още дълго, ще играе до 40, също като Ибрахимович.“

Американката също така е категорична, че ключова роля за върховата му форма е изиграл трансферът в Милан. „В този отбор той има възможността да доказва, че все още не бива да бъде отписван“.

И Дженифър е права, след като Жиру вече има 23 гола в 57 мача, откакто през лятото на 2021-ва премина от Челси в италианския гранд.